Papír napuštěný silikonem je docela nový vynález. Vůbec poprvé se jeho název objevil v patentu, jenž byl vydán v roce 1955. Až v 70. letech minulého století však bylo potvrzeno, že není zdraví škodlivý a může se tak používat také v potravinářském průmyslu.

Od té doby patří pečicí papír k tzv. povinné výbavě každé domácnosti. Málokdo však jeho potenciál naplno využívá.

Béžový pomocník totiž dokáže nahradit různé drahé vychytávky, které většina z nás potřebuje jen párkrát za rok. Dokáže tak navíc ušetřit také peníze.

Jak využít pečicí papír?

Pokud máte ekologického ducha a snažíte se omezit plastové sáčky, nahraďte je pečicím papírem. Stačí, když do něj svačinu zabalíte a zajistíte gumičkou nebo vložíte do krabičky. 

Zároveň si z něj můžete také vyrobit provizorní pytlík. Aby držel tvar, nejdřív čtverec zmačkejte do kuličky a poté rozložte. Následně ho opět zajistěte sponkou, kolíčkem nebo gumičkou.

V případě, že nemáte po ruce vhodnou nádobu do trouby, ale rádi byste upekli buchtu nebo kuře, opět se můžete spolehnout na tento zázrak. Několik kousků položte na sebe, aby byl výsledek pevný a složte ho dle potřeby.

S pečicím papírem navíc vyrobíte zdravou večeři pro celou rodinu téměř bez námahy. Inspirujte se francouzskou kuchyní a její En papillote. Balíčkem, v němž se dusí a peče zároveň zelenina, bylinky a maso.

Zdroj: Youtube

Nelepivý pomocník také poslouží začínajícím cukrářkám, které se rozhodly svůj výtvor ozdobit sladkou polevou. Stačí ho zamotat do kornoutku, naplnit ho krémem, ustřihnout špičku a začít tvořit.

Na dovolené nebo na kolejích oceníte také provizorní mašlovačku. Stačí, když arch papíru přeložíte na velikost sešitu A5 a delší stranu nastříháme tak, aby se vám vytvořil střapec. Poté ho srolujte. 

Pečicí papír do mrazáku

Pečicí papír vydrží jak teploty do 250 °C, tak také hluboký mráz. Ocení ho proto hlavně ti, kteří si rádi vytváří zásoby a šetří čas s přípravou pokrmů.

Jakmile nakrájíte maso nebo chléb na plátky, nevkládejte je hned do mrazáku, přilepí se vám k sobě, což znemožní pozdější odebrání požadované porce. Naopak si pečicí papír nastříhejte na vhodnou velikost a vložte ho mezi jednotlivé řízky nebo krajíce. 

Papírem můžete také vyložit krabičky se zbytky jídla. Oběd se vám bude z nich lépe vyprošťovat. Zároveň předejdete tomu, že se vám během ohřevu vyluhují plastové mikročástice do jídla.

Zdroje: www.living.iprima.cz, www.southernliving.com, www.freezeit.co.uk, www.tedium.co