Proč starověcí lidé postavili kolem bublajících lávových dómů asi 400 záhadných kamenných "bran"?

Vědci zkoumají podivné "pekelné brány"

Archeologové zatím vědí jediné. Tyto kamenné stavby jsou staré tisíce let. Nacházejí se hluboko v saúdskoarabské poušti.

Podrobně je na základě analýzy satelitních fotografií popsal výzkumník David Kennedy z University of Western Australia. A říká se jim "pekelné brány". Důvodem je, že ze vzduchu vypadají jako liniové kresby tradičních bran, nacházející se na polích zemědělců.

Navíc tyto "brány" nedávají žádný smysl. Všechny vedou do prastarých lávových dómů. A v době, kdy byly skalní stěny postaveny, byla láva s největší pravděpodobností navíc aktivní.

Záhadný objev se nachází ve vulkanické oblasti Harrat Khaybar v Saúdské Arábii.

Před archeology tak stojí velké množství práce, aby zjistili jejich stáří, účel a také určili, kdo je mohl postavit. V době, kdy byly postaveny, byl Harrat Chajbar poměrně dramatickým místem. Čedičová láva a jedovaté výpary byly všude kolem.

Neznámá vyspělá civilizace je vystavěla přímo na sopkách

Láva se přelévala přes stěny kopulí a vytvářela pole neustále chladnoucího roztaveného kamene. Právě na nich jsou navršeny nízké hrubé kamenné zdi.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

"Identifikace, mapování a předběžná interpretace naznačují časné datum v posloupnosti děl - možná úplně nejranější - ale nelze rozeznat žádné zřejmé vysvětlení jejich účelu," řekl profesor Kennedy.

"Brány se nacházejí téměř výhradně v bezútěšných, nehostinných lávových polích s mizivou vodou nebo vegetací, tedy na místech, která zřejmě patří k těm nejnepřívětivějším pro náš druh."

Vodítkem však může být jejich umístění. Není to poprvé, co byly stavby nalezeny v podhorských oblastech.

"Lávová pole jsou často bohatá na archeologické pozůstatky, což naznačuje vlhčí minulost a bohatší vegetaci, a nedávné terénní práce identifikující větší sídliště a tuto představu podporují," píše profesor Kennedy.

"Stejně jako na mnohem lépe prozkoumaných lávových polích v Jordánsku se zde nachází mnoho tisíc kamenných staveb, které beduíni souhrnně nazývají 'díla starců'."

Brány jsou jasným důkazem vyspělé civilizace. Proč je ale postavila přímo na sopkách, vědci zatím stále zkoumají.

Zdroje:

nypost.com

bgr.com

www.thesun.co.uk