Perseidy vznikají z komety 109P/Swift-Tuttle, která patří do Halleyovy rodiny komet s periodickou dobou oběhu. Roj je činný od 17. července do 24. srpna. Svého maxima ale dosahuje mezi 11. a 13. srpnem. V této době je možné zachytit až 110 „padajících hvězd" za hodinu.

Nejstarší informace o Perseidách pocházejí z roku 36 z Číny. První známé pozorování v Evropě proběhlo roku 811. O téměř 900 let později nizozemský přírodovědec Pieter van Musschenbroek zjistil, že roj je každoročně opakující se událostí.

Perseidy 2022

Dochází k němu díky pohybu naší planety. Ta každý srpen prochází oblakem trosek, drobných prachových částic z ohonu komety. „Nejlepší známé představení Perseid se odehrálo v roce 1993, kdy bylo možné pozorovat až 300 meteorů za hodinu," vzpomíná NASA.

Perseidy patří k nejlépe viditelným meteorickým rojům na severní polokouli. Lze je spatřit pouhým okem. Bohužel, letos je částečně zastíní Měsíc v úplňku, který bude osvětlovat oblohu.

I přesto je vysoká možnost, že si svou „slzu svatého Vavřince", jak se lidově roji říká, ulovíte. Abyste ale svoji šanci zvýšili, najděte si nejlépe místo, které nenarušuje světelný smog. Připravte se i na to, že si vaše oči budou muset zvyknout na větší tmu. To obecně trvá 15 až 20 minut.

Kdy budou vidět Perseidy?

Meteorický roj bude nejlépe viditelný v noci z 12. na 13. srpna 2022. Nejvíce „padajících hvězd" se objevuje zejména po půlnoci a v časných ranních hodinách před rozbřeskem. „Na pozorování není nutný dalekohled," píší na svých stránkách Astrofyzikální proGResy z Opavy. „Podstatný je nerušený výhled na východ a na jih."

Zdroj: Youtube

Mezi nejideálnější místa ke sledování patří tzv. oblasti tmavé oblohy. Ty se nacházejí v Jizerských horách od osady Jizerka po horu Smrk. V Beskydech, a to to na území obcí Staré Hamry, Bílá, Čeladná, Morávka, Krásná, Horní Bečva a Ostravice nebo v Plzeňském a částečně Karlovarském kraji, okolo obcí Manětín, Nečtiny, Štichovice, Hvozd, Štědrá, Pšov, Bezvěrov, Krsy, Dražeň a Toužim. Řada hvězdáren a planetárií na dnešní večer nabízí také veřejné pozorování spolu s doprovodným programem.

Zdroj:

www.denik.cz, www.cs.wikipedia.org, www.astro.cz