Podivuhodnou lebku získalo Osteologické muzeum v Oklahoma City jako dar, nad kterým se zprvu nikdo nepozastavoval. Peruánci byli v dávných dobách pověstní právě tím, že malým dětem na začátku jejich vývoje mačkali hlavy páskami, aby dosáhli charakteristického tvaru jejich lebek. Tvar tedy nikoho neudivil, zato implantát ano. Jeho přítomnost je velmi neobvyklá, a pokud jde o autentický kov, jedná se o velmi unikátní objev. Pod samotným kovem se navíc nachází otvor, který byl pravděpodobně vytvořen trepanační metodou.

Na dokument o zvláštním nálezu se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Trepanace ano, ale bez implantátu

O trepanaci ve starověku máme již mnoho dalších důkazů, takže se jednalo o běžnou praxi.

Jenže otvory po trepanaci nebyly zakrývány kovovými implantáty. Ani u nové peruánské lebky se dosud nepodařilo původ implantátu objasnit. Navíc nebylo provedeno žádné datování pomocí uhlíku a archeologové se budou jejímu studiu ještě věnovat.

Zatím však není jejich stanovisko jednotné. Jedni se domnívají, že jde o padělek, zatímco jiní doufají a věří, že implantát je pravý, ale uvědomují si nutnost dalších výzkumů.

"Jsem docela na pochybách, zda se jedná o autentický implantát," uvedl pro Live Science John Verano, profesor antropologie na Tulane University v Louisianě. „Spíše si myslím, že jde o něco vyrobeného, aby se lebka stala cennějším sběratelským předmětem. Tento kovový implantát mohl být vložen do lebky před mnoha desítkami let, ještě předtím, než ji vlastnilo muzeum nebo dárce.“

Co se Peruánci stalo?

Jak se zdá, jedinec s dlouhou lebkou utrpěl četné zlomeniny a k nim ještě masivní úder tupým předmětem do pravé strany hlavy, který přežil jen zázrakem. Na pravé straně lebky je rozsáhlé poranění, které postihuje čelní, spánkovou a pravou temenní kost. Paprskovité a soustředné linie zlomenin vykazují známky hojení, což naznačuje, že tento jedinec přežil nejméně několik týdnů až měsíců.

Víme také, že metalurgické technologie se v té době v Andách lišily. I proto by další testy kovu v lebce mohly objasnit, kde byl kov vyroben. Existuje několik případů z minulých nálezů, kdy byl po trepanaci do vyříznutého otvoru vložen kus kosti nebo tykve.

Zdroj: Youtube

Podle další z vědců, Danielle Kurinové, profesorky antropologie na kalifornské univerzitě, existuje nález osoby z doby asi před 800 lety, která nosila těsně přiléhající lebeční čepici, na níž byla našita další kovová čepička. Tito lidé nosili čepici jako helmu, která chránila oblast vyřezanou trepanačními zásahy.

V tuto chvíli zatím nevíme, kdy budou další testy lebky probíhat.

Zdroje:

www.livescience.com, www.sciencealert.com, www.thearchaeologist.org