Kromě Bezstarostné jízdy, kde si zahrál Kapitána Ameriku na motorce, ho můžete znát z filmu Uleeovo zlato. Za oba filmy byl nominován na Oscara, sošku si neodnesl ani jednu. Namluvil také postavu The Truth ve videohře Grand Theft Auto: San Andreas. Otce Henryho Fondu nemusíme ani představovat, legendární herec si zahrál v tolika slavných filmech, že je ani nelze spočítat, ale můžeme jmenovat dva jeho nejznámnější - Hrozny hněvu a 12 rozhněvaných mužů.


Peterova sestra Jane Fonda je držitelka dvou Oscarů a to za filmy Klute a Návrat domů. Divákům je přesto známější z filmů jako Příšerná tchyně nebo Mládí. Aktuálně ji můžete vidět v seriálu Grace a Frankie. Nesmíme zapomenout i na Peterovu dceru Bridget, která se věnuje stejnému řemeslu a objevila se například ve třetím díle Kmotra nebo kultovním thrilleru Spolubydlící.

Pravý důvod smrti své matky zjistil až po letech

Zesnulý Peter Fonda byl v roce 2014 vyzpovídán britským magazínem Express. V té době nikdo netušil, že zdánlivě stmelená rodina Fondů má místy obrovské a nenapravitelné trhliny.

Fondova matka, prominentní dáma Frances Seymour, zemřela vlastním přičiněním ve věku 42 let. Deset dní po svých narozeninách si v sanatoriu Craig House v New Yorku žiletkou podřízla hrdlo. Důvodem byl patrně rozvod s Henrym Fondou, který Seymour nedokázala přijmout. Peter ani Jane se na popud otce neúčastnili matčina pohřbu a o pravém důvodu její smrti se dozvěděl o mnoho let později.

Henry jim její sebevraždu tajil, dozvěděli se to náhodou

,,Jane se to dočetla v časopise," vypráví Fonda. ,,Mně bylo řečeno, že zemřela na infarkt, ale já jsem nevěděl, co to znamená. Doma nebyly žádné noviny ani časopisy a matčino jméno nebylo od její smrti nikdy zmíněno."

,,Když jsem o Vánocích nastřádal na křesle dárky pro svou matku, Jane usoudila, že jsem její smrt neunesl. Bylo to těžké období, ale nikdo nedokáže změnit, co se stalo. Teď je mi 74 a tuhle tíhu už na svém srdci nemusím nosit.“

Chladný a odměřený otec

Otci za jeho chladný vztah dávno odpustil, ještě před jeho smrtí v roce 1982. Během diskuze s fanoušky popsal, proč byl jeho otec tak odměřený. ,,Vyrůstal v křesťanské vědě, náboženství, které věřilo, že když jsi raněný nebo cítíš bolest, vyléčíš to jenom modlením. Pláč ani křik nebyly přípustné. Můj otec byl stydlivý muž. Za celý život o sobě řekl celkem sedm věcí. Bál se ukázat silný emoce."


,,Na scéně to dokázal, protože měl text, skrze který dokázal ty emoce projevit. Ale u nás mu to nešlo. Ale víte co, nemlátil nás a měli jsme co jíst." Peter se pak rozpovídal o otcově manželce Susan Blanchard, s níž se Henry oženil pár měsíců po smrti Seymour.

Své děti vychovával stejně, a přitom jinak

,,Milovali jsme ji. Jenom škoda, že manželství vydrželo tak krátce, pět let. Potřeboval jsem ji. Bylo mi patnáct a jí dvacet sedm, když odešla. To jsme zrovna žili v Říme, když k nám přišla a řekla, že je konec. Byl jsem zničený, brečel jsem. Řekla mi, že jsem mladý, že chci tancovat a vyprávět vtipy. Že se potřebuju oprostit. A já přesně věděl, co tím myslí." Se Susan, které je devadesát jedna let, si je stále blízký. ,,Za těch pět let, co s námi byla, jsem si s ní byl blížší, než s mým otcem."

Peter se dále rozpovídal o vztahu se svými dětmi. Přiznává, že se otcův vzorec chování zopakoval i u Bridget a syna Justina. ,,Můj vztah s dětmi byl z velké části ovlivněn prací, ale byl jsem jim milujícím otcem. Vtipné je, že nejlepší vztah mám se svým nevlastním synem Thomasem, protože jsme začali jako přátelé."

Se sestrou Jane se nevídá

Se sestrou se moc nevídá a mrzí ho to. ,,Jsme odlišní. Jane se nechá vést, já vedu. Nevidíme se tak často, jak bych chtěl." Nezapomněl vyjádřit svou nenávist vůči jejímu druhému manželovi, aktivistovi Tomu Haydenovi. ,,Ten zvrhlý komouš využíval mou sestru pro své vlastní cíle . Upřímně má štěstí, že je pořád naživu."

Peter Fonda zemřel v rodinném kruhu ve věku 79 let. Zanechal za sebou obrovský odkaz, který skrze jeho filmy bude nadále žít.