Podle nového výzkumu mohl být starověký Skot, který zemřel před 1400 lety hrůznou smrtí, ve skutečnosti královským příslušníkem. Kostra mladého muže byla odkryta při výkopech výklenku v jeskyni a poté předána do rukou forenzních antropologů. Ti poté dokázali určit, že zemřel s pěti těžkými zlomeninami hlavy, které mohly být způsobeny opakovanými údery zbraní. Radiokarbonové datování ukázalo, že k mužově vraždě došlo někdy mezi lety 430 a 630. Poté byla vědci digitálně zrekonstruována mužova tvář. Ukázalo se, že měl dlouhé vlasy a hustý plnovous, jak ukazuje video:

Zdroj: Youtube

Co víme o piktském krasavci?

Sama skutečnost, že byl muž pohřben v jeskyni, svědčí o tom, že se jednalo o muže s vysokým postavením. Navzdory jeho zraněním se muži dostalo velké pocty, což dokazuje, že byl zřejmě významným členem komunity. Mohl být snad i králem anebo vůdcem klanu.

I tak ale před smrtí trpěl. Měl vylomené zuby, zlomenou čelist a v jednom okamžiku mu zbraň měla prorazit přední část lebky přímo do zadní části, když ležel na zemi.

Z kosterních pozůstatků však víme více i o jeho životním stylu. Piktský muž konzumoval hodně bílkovin, což jen potvrzuje jeho vyšší postavení.

"Je poněkud zvláštní, že měl po celý život velmi vysokoproteinovou stravu, a to do té míry, jako by jedl jen kojená prasata. To bylo v té době běžné pouze pro bohatší členy společnosti,“ říká zakladatel projektu Rosemarkie Caves Project, Simon Gunn.

Zranění a místo pohřbu

Ve stejném místě, kde byla kostra muže nalezena, byly odkryty i hromady zvířecích kostí. Na základě toho vědci usuzují, že po vraždě muže na místě probíhala bohatá hostina.

Jak kostra ukázala, nalezený Skot byl velký a silný, jeho tělo bylo stavěno jako tělo hráče rugby, s mohutným hrudníkem.

Tělo bylo uloženo v poloze se zkříženýma nohama a ruce a nohy mu přidržovaly kameny, což svědčí o obřadu. Zřejmě se tedy jednalo o někoho z královského rodu anebo náčelníka, který byl i přes brutální smrt pohřben velmi pečlivě.

Kromě jeho rozbité lebky neměla jeho kostra žádná jiná zranění, takže muž měl poměrně snadný život a nebyl to žádný válečník.

Piktové a jejich místo v historii

Piktové byli skupinou kmenů, které žily na území dnešního východního a severního Skotska v období pozdní doby železné a raného středověku, v letech 270-900 n. l. Proslavili se zejména divokými krutými bitkami, do nichž chodili s obličeji pomalovanými barvami. Na tuto tradici naráží i film Statečné srdce. Jako barbaři se do bitev pouštěli zcela nazí. Slovo Piktové je pak odvozeno z překladu "pomalovaní lidé". Nakonec se skupiny Piktů spojily do aliance proti společným nepřátelům, jimiž byli Římané a Britové. Právě kvůli nim nemohli těžce obrnění Římané dobýt Skotsko. Pak ale kolem roku 900 n. l. záhadně zmizeli, protože zřejmě splynuli s jižními skupinami. Na video o Piktech se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje:

www.scotsman.com, onedio.co, www.thesun.co.uk