Ostatky neznámého muže byly vyryty náhodou, když se škola rozhodla rozšířit areál a vybudovat pro děti nové hřiště. Přivolaní odborníci se nejprve domnívali, že kostra patřila člověku z doby bronzové - nedaleko školy se totiž nachází archeologické naleziště plné keramiky vyrobené před 4000 lety. Karbonová analýza však ukázala, že kostra pochází přibližně ze 16. století. Toto zjištění vzápětí nastolilo otázku: proč dotyčný nebyl pohřben na jednom ze tří hřbitovů, které tenkrát v Edinburghu prokazatelně stály?

Archeolog John Lawson nabízí dvě vysvětlení. Zemřelý muž mohl být obětí vraždy, anebo byl naopak sám kriminálníkem odsouzeným na smrt. "Určitě mu nebyl dopřán normální, důstojný pohřeb. Vypadá to, že ležel ve velmi mělkém hrobě. Jeho skrčená poloha vypovídá o tom, že ho sem někdo ledabyle vhodil," uvedl John Lawson.

Pirát s krutým koncem

Vzhledem k tomu, že zhruba v místě nálezu kdysi stávala šibenice, vědec se kloní k druhé možnosti. A protože se lokalita nachází velmi blízko přístavu Newhaven, odsouzenec nejspíš pykal za zločiny spáchané na moři. "V 16. století bývali piráti popravováni poblíž přístavů a jejich těla pak na šibenicích visela ještě dlouhé měsíce pro výstrahu jiným zločincům. Po určité době mohli být pohřbeni, pokud o jejich ostatky rodina projevila zájem," vysvětlil archeolog.

Jak se ale zdá, pro piráta ze školního hřiště si nikdo nepřišel. Byl jednoduše zahrabán na místě, kde ho oběsili. Popsané verzi příběhu odpovídá mimo jiné fakt, že některé drobné kůstky mezi ostatky chyběly. Mohly je odnést ptáci, když si z visícího těla odtrhávali kousky masa, nebo se ztratily během přesunu polorozpadlého těla do hrobu.

Vlastně pohledný mladík...

Pirátův příběh tedy nakonec není pohádkou, kterou bychom vyprávěli školákům před spaním. Vědci jsou jím ale fascinováni natolik, že podle nalezené lebky zrekonstruovali odsouzencovu tvář:

Muž na fotografii vypadá poměrně mladě, avšak v době smrti mu dle analýzy bylo už nejméně 50 let, takže mohl mít více vrásek. Podoba piráta "zamlada" nicméně ukazuje, že piráti vůbec nemuseli být tak oškliví a odpudiví, jak se traduje. Chlapík popravený v Edinburghu byl vlastně docela pohledný a vzhledově se nijak nelišil od průměrné počestné populace.

"Nejspíš měl více vousů, jak tomu tehdy velela móda, ale chtěla jsem zachovat jednoduchost," uvedla grafička Hayley Fisher, která je členkou archeologického týmu a pirátovu podobu vytvořila. Ze stejného důvodu prý vynechala i typický klobouk, náušnice a papouška, ačkoli ji kolegové v žertu pobízeli, aby tyto pirátské atributy neopomněla.

Odkud se vlastně vzala představa, že každý pirát musí mít papouška, dřevěnou nohu a piercing? Milým způsobem to vysvětluje následující anglické video:

Zdroj: Youtube

Zdroje: https://www.livescience.com/, https://www.aocarchaeology.com/, https://edition.cnn.com/