Pískavice řecké seno (latinsky trigonella foenum-graecum) má za sebou dlouhou a bohatou historii. Její využití sahá až do starověkého Egypta, kde byla ceněna nejen pro své léčivé účinky, ale i jako koření. „Ve starověku považována za rostlinu s magickými schopnostmi," vysvětluje etnobotanik John Downes. „Egypťané ji používali při balzamování, Řekové a Římané ji zase přidávali do vína jako afrodiziakum.“
Takhle se pěstuje
V průběhu staletí se pískavice rozšířila do mnoha částí světa. Dnes ji najdeme volně rostoucí v oblasti Středomoří, na Blízkém východě, v Indii a dokonce i v některých částech Afriky. U nás se pěstuje především jako léčivá rostlina, ale můžeme ji najít i ve volné přírodě, zejména na jižní Moravě. Proto je lepší si ji vypěstovat. Je to snadné – vyžaduje spíše lehčí, hlinitopísčitou půdu s dostatkem vápníku a spodní vláhy.
Zdravotní přínosy
„Co je na pískavici fascinující, je její schopnost pomáhat při hubnutí,“ říká nutriční terapeutka Linda Grünwaldová. „Díky vysokému obsahu vlákniny navozuje pocit sytosti a může tak pomoci snížit celkový příjem kalorií.“
Mezi hlavní zdravotní přínosy pískavice patří:
Snižování cholesterolu: Rozpustná vláknina v pískavici pomáhá vázat cholesterol ve střevech a odvádět ho z těla. Pískavice také stimuluje produkci žaludečních šťáv a zrychluje pohyb střev, což může pomoci při zácpě a nadýmání.
Regulace cukru v krvi: V klinické studii u pacientů s diabetem 2. typu byla podávána pískavice jako čaj. Více než polovině z nich se významně snížila hladina cukru v krvi, triglyceridy a LDL cholesterol.
Protizánětlivé účinky: Obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci při různých onemocněních, ať už vnitřních či vnějších. U potkanů pod stresem dokázala snížit celkový výskyt žaludečních vředů.
Podpora laktace: Tradičně se pískavice používá na podporu tvorby mateřského mléka u kojících matek.
Od sýrů po kosmetiku
Zajímavostí je, že pískavice nachází uplatnění i v oblastech, kde byste ji nečekali. Ve Švýcarsku se například používá jako koření do některých typů sýrů, jimž dodává charakteristickou chuť a vůni. Nejčastěji se s ní však setkáte v indické a severoafrické kuchyni.
Vzhledem k tomu, že syrová semena pískavice jsou poměrně značně hořká, často se před použitím opékají nebo namáčejí, čímž se hořkost sníží. V Indii se pražená a mletá semena pískavice používají také jako kávová náhražka. „V kosmetickém průmyslu se zase využívá olej z pískavice. Má hydratační účinky a může pomoci zlepšit stav pleti a vlasů,“ říká Grünwaldová.
Jak ji připravit
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak využít blahodárné účinky pískavice, je připravit si z ní čaj. Stačí zalít lžičku hrubě podrcených semínek horkou vodou a nechat 10-15 minut louhovat. Pijte 1-2 šálky denně. Při bolestech kloubů nebo svalů, nebo jiném poranění, můžete použít obklad z namočených a rozmixovaných či nadrcených semen pískavice. Připravte si „kašičku“ na gázu s trochou octa a přikládejte na postižená místa.
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.primulus.cz