Pískavice řecké seno (latinsky trigonella foenum-graecum) má za sebou dlouhou a bohatou historii. Její využití sahá až do starověkého Egypta, kde byla ceněna nejen pro své léčivé účinky, ale i jako koření. „Ve starověku považována za rostlinu s magickými schopnostmi," vysvětluje etnobotanik John Downes. „Egypťané ji používali při balzamování, Řekové a Římané ji zase přidávali do vína jako afrodiziakum.“

Takhle se pěstuje

V průběhu staletí se pískavice rozšířila do mnoha částí světa. Dnes ji najdeme volně rostoucí v oblasti Středomoří, na Blízkém východě, v Indii a dokonce i v některých částech Afriky. U nás se pěstuje především jako léčivá rostlina, ale můžeme ji najít i ve volné přírodě, zejména na jižní Moravě. Proto je lepší si ji vypěstovat. Je to snadné – vyžaduje spíše lehčí, hlinitopísčitou půdu s dostatkem vápníku a spodní vláhy.

Zdravotní přínosy

„Co je na pískavici fascinující, je její schopnost pomáhat při hubnutí,“ říká nutriční terapeutka Linda Grünwaldová. „Díky vysokému obsahu vlákniny navozuje pocit sytosti a může tak pomoci snížit celkový příjem kalorií.“

Mezi hlavní zdravotní přínosy pískavice patří:

Snižování cholesterolu: Rozpustná vláknina v pískavici pomáhá vázat cholesterol ve střevech a odvádět ho z těla. Pískavice také stimuluje produkci žaludečních šťáv a zrychluje pohyb střev, což může pomoci při zácpě a nadýmání.

Regulace cukru v krvi: V klinické studii u pacientů s diabetem 2. typu byla podávána pískavice jako čaj. Více než polovině z nich se významně snížila hladina cukru v krvi, triglyceridy a LDL cholesterol.

Protizánětlivé účinky: Obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci při různých onemocněních, ať už vnitřních či vnějších. U potkanů pod stresem dokázala snížit celkový výskyt žaludečních vředů. 

Podpora laktace: Tradičně se pískavice používá na podporu tvorby mateřského mléka u kojících matek.

Od sýrů po kosmetiku

Zajímavostí je, že pískavice nachází uplatnění i v oblastech, kde byste ji nečekali. Ve Švýcarsku se například používá jako koření do některých typů sýrů, jimž dodává charakteristickou chuť a vůni. Nejčastěji se s ní však setkáte v indické a severoafrické kuchyni.

Vzhledem k tomu, že syrová semena pískavice jsou poměrně značně hořká, často se před použitím opékají nebo namáčejí, čímž se hořkost sníží. V Indii se pražená a mletá semena pískavice používají také jako kávová náhražka. „V kosmetickém průmyslu se zase využívá olej z pískavice. Má hydratační účinky a může pomoci zlepšit stav pleti a vlasů,“ říká Grünwaldová.

Jak ji připravit

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak využít blahodárné účinky pískavice, je připravit si z ní čaj. Stačí zalít lžičku hrubě podrcených semínek horkou vodou a nechat 10-15 minut louhovat. Pijte 1-2 šálky denně. Při bolestech kloubů nebo svalů, nebo jiném poranění, můžete použít obklad z namočených a rozmixovaných či nadrcených semen pískavice. Připravte si „kašičku“ na gázu s trochou octa a přikládejte na postižená místa.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.primulus.cz

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli 0
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr 0
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet 0