Pískavice, jinak také zvaná řecké seno, patří k nejstarším kulturním plodinám na světě. Dokonce je součástí ájurvédské medicíny. Pochází z východního Středomoří, ale vyskytuje se i ve Střední Asii a Etiopii. U nás se jí daří zejména ve vinorodých oblastech.

Obsah prospěšných látek

V pískavici najdete saponiny, flavonoidy, niacin a diosgenin. Kromě toho nabízí i vysoký obsah vitaminů A, B1, B2, B3 a B5, také minerálů – železo, fosfor, draslík a vápník.

Bojovnice se ztvrdlou kůží a popraskanými patami

Suchá a ztvrdlá kůže na chodidlech a patách nás občas potrápí všechny. Tenhle problém se vyskytuje zejména v létě, kdy dochází k většímu vysušování kůže vlivem horka. Jedním z důležitých faktorů je i fakt, že chodíme bez ponožek, takže se na nohy snadno nachytají různé bakterie, které pak znepříjemňují již tak bolestivé popraskané paty.

Sice existuje spousta krémů, které určitým způsobem tyhle problémy potlačí, ale pokud se chcete vydat přírodní cestou, je pro vás pískavice ideální prostředek. Jde o to, že slizové látky, které obsahuje, změkčují kůži. Kašový obklad ze šrotu z pískavice, který se míchá s vodou nebo octem léčí povrchové rány na kůži, jako jsou bércové vředy, akné nebo hnisající nehtové lůžko.

Co dalšího umí?

Jestliže máte potíže s trávením nebo trpíte nechutenstvím a váš žaludek si občas dělá co chce, vyzkoušejte čaj z pískavice, který ulevuje právě při těchto potížích. Nicméně tahle bylinka umí i jiné věci. Oceníte ji, pokud máte potíže s cholesterolem a krevním cukrem, jelikož příznivě ovlivňuje metabolismus lipidů.

Pískavice je antioxidant, takže vaše buňky ochrání před oxidativním stresem. Navíc výrazně podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, také správnou menstruaci.

Co má společného s kari

Jelikož semena pískavice výrazně voní a vyznačují se intenzivní nahořklou chutí, jsou součástí asijského koření kari, oblíbeného i v našich končinách. Rovněž ji najdete i ve směsi balkánského koření čubrica. Pokud se ptáte, zda pokrmy nebudou nahořklé, rozhodně nemusíte mít strach, protože právě z tohoto důvodu se pískavice před použitím praží.

Pískavici najdete ještě v jednom gurmánském produktu, a sice starém klášterním sýru Schabziger, který se vyrábí výhradně ve švýcarském kantonu Glarus.

Jak použít pískavici

Z nasekané natě si můžete udělat čaj. Stačí, když dvě lžičky bylinky vložíte do hrnce a přelijete šálkem studené vody. Následně necháte přibližně 3 hodiny odstát. Po té vše přivedete k varu a scedíte. Čaj se pije vlažný, můžete ho případně osladit medem.

Při potížích se ztvrdlou kůží a popraskanými patami se vám bude hodit obklad. Na ten budete potřebovat cca 100 g rozdrcených semen pískavice, která rozmícháte s vodou nebo octem na kaši a přivedete k varu. Semeno výrazně bobtná, proto kaši nemíchejte moc  do husta. Uvařenou, ještě teplou kaší potřete plátěný hadřík a položte jej na zanícené místo. Vlažný obklad přikládejte 3-4krát denně a nechejte přiložený na postiženém místě, dokud nevychladne.

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.lekarna.cz, www.microgrow.cz, bylik.cz

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli Hlasů: 456
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr Hlasů: 93
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet Hlasů: 122