Více než 43 000 lidí zapojených do rozsáhlé studie potvrdilo jasnou souvislost – čím více piva, tím vyšší riziko dny. Odborníci teď varují před nebezpečím, které číhá na každého milovníka zlatavého moku. Zvlášť ohrožení jsou muži nad 40 let.
Zákeřná „nemoc králů“
„U pacientů s dnou vidíme jasnou souvislost. Alkohol způsobuje, že se kyselina močová vrací zpět do těla místo toho, aby se vylučovala močí. To vede ke zvýšení její hladiny v krvi,“ vysvětluje revmatolog Theodore R. Fields z newyorské kliniky pro speciální chirurgii.
Zatímco jedna sklenička piva denně je pro zdravé ženy obvykle bezpečná a muži si mohou dopřát dvě, u lidí s rizikem dny je situace dramaticky jiná. „Výzkumy jasně ukazují, že dvě a více piv denně zdvojnásobují riziko vzniku dny, protože obsahuje množství purinů,“ varuje Fields. „Navíc vidíme, že její záchvaty jsou stále častější i u mladších ročníků, což přímo souvisí se změnou životního stylu a stravovacích návyků.“
Když se totiž kyselina močová přestane vylučovat, začne v kloubech vytvářet krystaly. Ty způsobují silnou bolest a záněty. Pacienti tak často k lékaři přicházejí s nesnesitelnými bolestmi, které je budí ze spaní. „Nejčastěji je postižen palec u nohy, ale může to být kterýkoli kloub,“ uvádí revmatologové.
Všechen alkohol škodí, ale pivo nejvíc
Experti tak varují před mylnou představou, že přechod z piva na víno nebo tvrdý alkohol problém vyřeší. „Bohužel se setkáváme s pacienty, kteří si myslí, že když přejdou z piva na víno, budou v bezpečí. Tak to ale nefunguje,“ dodává zkušený revmatolog.
Podle rozsáhlé studie publikované v prestižním časopise The Lancet je riziko opravdu značné. „Zjistili jsme, že dvě piva denně znamenají dvojnásobné riziko dny. U tvrdého alkoholu je to 1,6násobek,“ vysvětluje hlavní autor studie. „Překvapivé bylo zjištění, že i pouhá jedna až dvě skleničky jakéhokoli alkoholu za 24 hodin zvyšují riziko záchvatu o 36 procent.“
Dna není jen o bolesti kloubů
Pacienti s dnou mají zvýšené riziko dalších závažných onemocnění včetně srdečních chorob a diabetu. „Krystaly kyseliny močové se mohou ukládat i v ledvinách a tvořit ledvinové kameny. V pokročilých případech vznikají pod kůží viditelné boule, kterým říkáme tofy.“
Také v Česku pozorujeme stoupající trend výskytu dny, což souvisí jak s konzumací alkoholu, tak s celkově nezdravým životním stylem. „Češi bohužel stále patří mezi největší konzumenty piva na světě, což se negativně odráží na jejich zdraví,“ varují lékaři.
Jak se před dnou chránit?
Všem pacientům s dnou lékaři důrazně doporučují omezit alkohol v jakékoli formě. „Obzvlášť opatrní by měli být ti, kteří ještě neberou léky na snížení hladiny kyseliny močové nebo jsou v počátečních fázích léčby. V těchto obdobích jsou nejvíce zranitelní vůči vlivu potravin a nápojů, které zvyšují hladinu urátů,“ tvrdí doktor Fields.
Důležitá je také prevence. „Kromě omezení alkoholu doporučujeme udržovat zdravou tělesnou hmotnost, dostatečně pít vodu a omezit potraviny bohaté na puriny, jako jsou vnitřnosti, červené maso nebo mořské plody,“ vysvětlují nutriční specialisté.
Zdroje: www.ikem.cz, www.actualno.com