Astronomům se podařilo objevit NGTS-4b pomocí přístroje Next-Generation Transit Survey (NGTS). Tento přístroj je složen z tuctu 20centimetrových dalekohledů umístěných na observatoři Paranal v chilské poušti Atacama. Planeta byla pozorována během 272 nocí mezi 6. srpnem 2016 a 5. květnem 2017.

Na video se posívejte zde:

Zdroj: Youtube

Tým astronomů objevil NGTS-4b, planetu s poloměrem jen o 20 % menším než Neptun.

Planetka obíhá kolem vzdálené hvězdy se zcela neporušenou atmosférou. O této oblasti si dříve vědci mysleli, že je velmi nehostinná, protože na ni dopadá silné teplo a záření od hvězdy, které planetám brání udržet si plynnou atmosféru. Odborníci se proto domnívali, že se atmosféry jednoduše vypaří a zůstane jen kamenné jádro. Nová exoplaneta však zamíchala kartami, jak ukazuje tento výzkum.

Planeta mate vědcům hlavy: „Něco se zde děje“

Nově objevená exoplaneta je "velmi, velmi blízko" své hvězdy, říká výzkumník Daniel Bayliss. Podle něj planeta obíhá kolem své hvězdy každých 1,3 dne, což zároveň určuje i to, jak je NGTS-4b blízko ke své hvězdě“ "Když jste tak blízko hvězdě, pak na vás dopadá velké množství záření z hvězdy a to stačí k tomu, aby se na planetě o velikosti Neptunu odlouply vrstvy atmosféry. Myslíme si, že na této planetě je pravděpodobně asi 1 000 stupňů Celsia," říká astronom.

Což je zvláštní, protože podle původní teorie by se pak tato hvězda musela vypařit. Jenže navzdory intenzivnímu žáru se její atmosféra nevypařila, což znamená, že se zde něco děje. Ale co?

"Je možné, že systém je velmi mladý a z planety se prostě nestačila vypařit. Nebo se tam planeta přestěhovala teprve nedávno," spekuluje Bayliss, který jako jednu z možností uvádí i to, že hvězda, kolem které planeta obíhá, možná nevyzařuje takové množství záření, jaké vědci očekávali.

Prostě planeta i její atmosféra se nevypařují! Buď se do této oblasti přesunula během posledního milionu let, nebo byla velmi velká a její atmosféra se stále vypařuje.

Jak se hledají hvězdy

Když astronomové hledají hvězdy a nové planety, většinou pátrají po poklesu světla hvězdy, který signalizuje, že exoplaneta během své dráhy prošla mezi ní a Zemí. Jasnost hvězdy většinou sledují mnoho měsíců a hledají velmi malé poklesy v toku hvězdy. Právě ty jim říkají, že planeta prolétá kolem Země.

Doposud tak byli vědci schopni detekovat pouze větší exoplanety, asi o velikosti Jupiteru, které při průletu hvězdou ztlumí její světlo o 1 %. Jenže u exoplanetky NGTS-4b dalekohledy astronomů dokázaly planetu detekovat, přestože ztlumila světlo hvězdy pouze o méně než 0,2 procenta.

"Je to poprvé, kdy jsme ze Země dokázali objevit tak nepatrný signál, a proto jsme byli schopni objevit planetu, která je mnohem, mnohem menší než Jupiter," řekl Bayliss.

Zdroj: Youtube

Nyní vědci dále prohledávají data, aby zjistili, zda v Neptunově poušti mohou být i další planety. Toto místo tedy není tak pusté, jak si astronomové mysleli.

Zdroje:

www.ctvnews.ca

www.foxnews.com

www.space.com