Zdravotníci a pracovníci v sociálních službách se od ledna mohou těšit na nový základ svého výdělku, který vzroste o celých deset procent. S podobným růstem počítali i pedagogičtí pracovnici, kterým se měl platový tarif zvýšit o devět procent. Nakonec se však zvýší jen o čtyři.

Chystané navýšení platu učitelů oznámili ministr školství Robert Plaga a Alena Schillerová již v září letošního roku. Za finální čtyři procenta podle Lidovek může ministerstvo školství. „Platové tarify příslušné platové stupnice byly navýšeny dle požadavku ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o čtyři procenta oproti původně navrhovaným devíti procentům,” uvedlo podle Lidovek ministerstvo práce. „Tomuto požadavku bylo vyhověno,” uvedl resort práce.

Podle Plagy to však neznamená, že by snad učitelé peníze nedostali. O devět procent se má údajně zvýšit suma na platy. Tarify se zvednou o čtyři procenta a zbytek peněz mají učitelé dostat v odměnách. Ministr také uvedl, že se „nadtarify” zvednou v mateřských školách z 1000 korun na 1500 a na základních a středních školách z 1500 korun na 3000 korun.

Na tiskové konferenci zároveň podle Lidovek uvedl, že se dvě třetiny celkové přidávané sumy rozdělí na odměny a příplatky a ředitelé tak mohou ocenit kvalitu učitelů.

Školské odbory jsou z finálního rozhodnutí Plagy přinejmenším rozčarované. Podle Lidovek s nimi a se zástupci škol záměr ministerstvo nekonzultovalo. Odborový svaz uvedl, že resort neměl nic proti původně navrhovanému devítiprocentnímu navýšení ani v připomínkovém řízení.

Podle svazu Plagův „nepochopitelný postoj” vede k narušení důvěry pedagogů a argument o poslání peněz v odměnách neobstojí. „Tyto složky platu se nevyplácí v průběhu roku, ale až v jeho závěru,” uvedly odbory.