Historie konzumace mléka sahá hluboko do minulosti. Je spojena především s vývojem zemědělství a domestikací zvířat. První důkaz o popíjení tohoto bílého nápoje pocházejí z doby před více než 10 000 lety. Již tehdy byl považován za cenný zdroj výživy.
Lidé ho během staletí používali nejen k zahnání žízně, ale také k výrobě sýrů, másla a jogurtů, což umožnilo jeho delší skladování. Revoluci zažilo mléko díky zavedení pasterizace Louisem Pasteurem v 19. století, díky čemuž se zničily bakterie, způsobující například tuberkulózu, brucelózu nebo listeriózu. Obecně tak díky tomu došlo ke zlepšení veřejného zdraví.
Jak ukazují statistiky, obliba mléka neklesá. V průměru se ho zkonzumuje 57,8 litru na obyvatele. Průměrná spotřeba sýrů v roce 2022 činila 13,8 kg na osobu.
Plusy a mínusy kravského mléka
Účinky kravského mléka na lidský organismus jsou podrobně zkoumány již desítky let. Zájem o tento nápoj pozvedly především alergie, intolerance, ale také ekologické a etické otázky.
Díky studiím tak víme, že jeho pravidelná konzumace zajišťuje dávku 18 z 22 základních živin, jako je například vápník, fosfor, vitamín A, vitamín B12, syrovátka a kasein.
Výzkumy potvrdily, že šálek mléka obsahuje téměř 30 procent denní potřeby vápníku pro dospělé a přibližně 40–50 % denní potřeby pro děti. Spolu s mléčnou bílkovinou je tak základní stavební jednotkou pro zdravý vývoj kostí, zubů a svalů. Zároveň byl vyvrácen mýtus, že mléko náš organismus odvápňuje, protože mírně zvyšuje kyselost v těle. Vědci zjistili, že tento efekt je minimální a že celkový přínos mléka na zdraví kostí převažuje.
Studie z roku 2020 odhalila, že tuk v mléčných výrobcích je prospěšný při prevenci diabetu 2. typu a pomáhá zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Spolu se zdravým životním stylem, jako je dostatek pohybu a pestrá strava bohatá na vlákninu, tak mléko zlepšuje rovnováhu cukru v krvi a může zabránit srdečním chorobám a mrtvici.
Mléko však má i své mínusy. K nim patří především alergie a intolerance, obsah hormonů, jako je estrogen a růstové hormony nebo nekvalitní strava dojnic, která se odráží i v jejich produktu.
Mléko a senioři
Mléka, jako důležité živiny pro udržení zdravých kostí a prevenci osteoporózy u starších lidí, by se tak neměli vzdávat ani senioři, již s ním nemají problém. Jaké ale zvolit?
V obchodech najdeme tři druhy kravského mléka. Plnotučné, polotučné a odtučněné. První z nich obsahuje přibližně 3,5 % tuku a více. Díky tomu se lépe vstřebávají vitamíny, jako je A, D, E a K. Plnotučné mléko je také více kalorické a poskytuje více energie. Sáhnout by tak po něm měli lidé s nízkou hmotností nebo ti, kteří trpí nechutenstvím a nedokáží tak zkonzumovat dostatek kalorií za den.
Odtučněné mléko se pyšní pouze 0,5 % tuku. Je tak vhodné především pro ty, již jsou obézní a měli by tak omezit příjem tuku a kalorií. Nicméně, tento typ může postrádat prospěšné látky obsažené v tucích, jako jsou esenciální mastné kyseliny. Proces odstřeďování také ovlivňuje strukturu některých bílkovin, což může mít vliv na jejich stravitelnost.
Zlatou střední cestou je polotučné mléko obsahující mezi 1,5 % a 2 % tuku. Vhodné je především pro ty, již se snaží snížit příjem tuku a mít tak pod kontrolou zdravou váhu, ale stále potřebují určité množství kalorií a živin.
I u mléka platí, že kvalita je klíčová. Při nákupu tak sáhněte nejlépe po produktu z ekologického chovu, kde jsou zvířata krmena přírodními krmivy bez chemických hnojiv a pesticidů a čas tráví na pastvinách a ne ve stájích s minimem prostoru.
Zdroje: www.csu.gov.cz, www.healthline.com, www.wikiskripta.eu, www.denik.cz, www.kobieta.onet.pl, www.medicalnewstoday.com