Balvan byl objeven v roce 1979. Nápis starý asi 230 let se však stále nedařilo dešifrovat. Velká část textu připomínala bretonštinu 18. století. Keltský jazyk, používaný v západní Francii převážně ve středověku. Některá slova byla napsána velšsky a objevilo se zde i skandinávské písemno „Ø“. Řada dalších písmen byla obrácená vzhůru nohama nebo zkomolená. To naznačovalo, že autor nápisu byl pologramotný.

Tajemnost textu podporovala fráze: „Skrze tato slova spatříte pravdu." A symboly plachetnice a kříže. Ty napovídaly, že poselství souvisí s mořem, pirátstvím, smrtí nebo křesťanstvím. Data 1786 a 1787 zase odkazovala na dobu Ludvíka XVI., za jehož vlády nastaly ve Francii hospodářské problémy. Země byla zadlužená, půda byla drahá, rolníci měli jen malé výnosy a ceny potravin stoupaly. Historici předpokládají, že v tomto období byla jedna pětina národa žebráci.

Plougastel-Daoulas vzkaz na skále

Ligvisté byli zoufalí, z textu „Roc ar b ... dre ar grio se eveloh ar viriones baoavel ... ri obbiie: brisbvilar ... froik ...al" nedokázali nic rozluštit. V květnu roku 2019 byla proto zahájena celosvětová soutěž. Dohromady přišlo 61 překladů, které zaslali nadšenci z Francie, USA, Belgie, Spojených arabských emirátů i Thajska. Odměnu 2000 Eur nakonec získal badatel keltských studií a profesor angličtiny Noël René Toudic a tým novináře Rogera Faligotema.

„Serge zemřel, když jeho člun převrhl vítr. Neuměl veslovat," zněl Toudicův překlad, zatímco podle Faligota autor napsal: „Byl ztělesněním odvahy a měl radost ze života. Byl zastřelen na ostrově a nyní je mrtvý."

Toudic se domnívá, že neznámý Serge byl vojákem, jež byl nucen veslovat přes moře za bouřlivého dne. Nápis vyryl jeho kamarád na jeho počest a věčnou památku. Druhá interpretace zní dramatičtěji. „Podle mého názoru byla zpráva určená těm, kteří byli zodpovědní za smrt autorova přítele," říká Faligotem.

Zoufalí vojáci

I přesto, že metrový kámen s vyrytým textem odhalil své tajemství, vyvstaly další otázky. Kdo byl Serge a jeho přítel? Léta 1786-1787 byly ve Francii relativně pokojné. Velká francouzská revoluce vypukla až o pár měsíců později.

Zdroj: Youtube

Historici tedy předpokládají, že šlo spíše o muže válčící v Americká válce za nezávislost, což byl střet mezi Královstvím Velké Británie a třinácti koloniemi v Severní Americe. Vojáci se pak asi plavili do Francie na lodi, kde je zasáhla bouřka.

Zdroj:

www.jpost.com, www.france3-regions.francetvinfo.fr, www.livescience.com