Na vysoké vulkanické náhorní plošině v centrálním Turecku, konkrétně v údolí Göreme v Kappadokii, se nachází nejméně 200 podzemních měst a chrámů. Byly vybudovány s jediným cílem. Přežít invaze Peršanů, Mongolů či seljuckých Turků, kteří si během několika staletí na tuto oblast brousili zuby.

Měkká sopečná hornina tufu, do které jsou podzemní prostory vytesány, se dá lehce opracovat i primitivními nástroji. Zároveň má skvělé vlastnosti. Nepodléhá erozi, dobře izoluje teplo a pohlcuje dým. Lidé tak pod zemským povrchem mohli rozdělávat oheň, aniž by hrozilo udušení nebo prozrazení se nepříteli.

Podzemní města Kappadokie

Mezi největší podzemní města patří Derinkuyu, Kaymakli a Nevşehir. Odborníci odhadují, že zde mohlo žít dohromady kolem 40 tisíc obyvatel. Původ nejstarších staveb je stále zahalen tajemstvím. Věří se, že byly vybudovány Chetity v 2. tisíciletí př. n. l., nebo Frýgy v 1. tisíciletí př. n. l. V raných křesťanských dobách se v podzemí ukrývali také řecky mluvící náboženské skupiny.

Nejslavnější pozemní město Derinkuyu bylo objeveno v roce 1963 místním kutilem, který rekonstruoval svůj povrchový dům. Po vybourání jedné ze zdí odhalil tunel. Ten byl součástí hlubokého labyrintu, jenž tvoří 18 podlaží a zasahuje do 80 metrové hloubky. Archeolové zde našli ložnice, kuchyně, sklady potravin, zbrojnice, školy, hrobky, společenské místnosti, obchody i stáje pro domácí zvířata. Čistý vzduch byl přiváděn více než padesáti ventilačními šachtami a po celém komplexu distribuován menšími potrubími.

Prostor byl navržen jako obranná pevnost. Voda byla odebírána z podzemní řeky, která plnila studny. Ty však nebyly vzájemně propojeny, ani neústily na povrch. Obyvatelé tak byli chráněni před útočníky, již mohli otrávit vodu zvenku. Derinkuyu se také pyšní těžkými kulatými dveřmi ve tvaru disku. Ty se dají zavřít pouze zevnitř. Na povrch se po invazi dostali uprchlíci pomocí 600 utajených šachet.

Účel podzemních měst

Unikátní podzemní prostory vyvolávají řadu otázek. „Domnívám se, že obyvatelé Kappadokie čelili většímu nebezpečí a neobávali se pouze pozemských protivníků," říká německý záhadolog Erich von Däniken. „Myslím si, že je měly chránit před létajícím nepřítelem z jiné planety. Byly tedy jakousi formou protileteckých krytů."

Zdroj: Youtube

Český záhadolog Arnošt Vašíček má však jinou teorii. Domnívá se, že komplexy pod povrchem země vybudovali Chetité, kteří žili v severní Indii. Tam mělo dojít k výbuchu atomové zbraně. Přeživší pak po přestěhování pro jistotu vyhloubili podzemní města.

Zdroj:

www.epochaplus.cz, www.matrix-2001.cz, www.ceskoturecko.cz, www.sometimes-interesting.com