Derinkuyu je starobylé podzemní město, které se nachází v Turecku, nedaleko provincie Nevsehir v Kappadokii.

Vědci našli obří starověké podzemní město

Na tento neuvěřitelný archeologický objev poprvé narazil v roce 1963 místní obyvatel při rekonstrukci svého domu. Během renovace se ocitl před tajemnou chodbou. Spletitým labyrintem jeskyní a tunelů rozdělených do několika úrovní, které se klikatily více než 85 metrů hluboko v útrobách země.

Majitel domu však z počátku neměl sebemenší tušení, jaký objev vlastně učinil. Ve skutečnosti našel skutečnou, ručně vyhloubenou metropoli, která pochází ze 7. století před naším letopočtem.

Podzemní město Derinkuyu bylo postaveno na ochranu obyvatel před válkami a náboženským pronásledováním a bylo schopno ochránit 20 000 lidí. Bylo vybaveno velkými kamennými dveřmi, které bránily útočníkům, důmyslným ventilačním systémem a také studnou, která zajišťovala pitnou vodu pro všechny obyvatele.

Jeho součástí bylo množství místností sloužících jako kuchyně, ložnice a sklady potravin. Město si také zajišťovalo naprostou autonomii od okolního světa tím, že mělo školu, kostel a sklep pro přípravu vína a oleje. Obsahovalo také dostatečný počet hospodářských zvířat.

Derinkuyu bylo kdysi spojeno s dalšími podzemními městy kilometry dlouhými tunely a je jedním z mnoha podzemních sídel, která se v této oblasti nacházejí. Dosud není známo, která civilizace město postavila. Prozkoumáno bylo 20 podzemních pater, navštívit jich však lze pouze osm.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

V současné době patří Derinkuyu k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím v Kappadokii. Jedná se o neuvěřitelné a tajemné dílo, které stále přitahuje zájem archeologů a vědců z celého světa. Ti stále zkoumají důvod jeho vzniku.

Český badatel má zvláštní teorii

Podzemní město Derinkuyu neuniklo ani pozornosti českých vědců. Český badatel a záhadolog Arnošt Vašíček má za to, že tyto podzemní komplexy byly vystavěny Chetity. Národem, jež má původ v Indii. Dle Vašíčka je důvod vzniku Derinkuyu založen na výbuchu atomové bomby, k němuž v dávných dobách v Indii došlo.

Aby se lidé, jež přežili, ochránili před případným ozářením, prchali co nejdále od místa zasažení. Potřebovali místo, kde mohou v klidu a beze strachu žít. Proto zbudovali Derinkuyu, jako nejlepší možnou alternativu.

Zdroje:

epochaplus.cz

thetravelbunny.com

sometimes-interesting.com