1500 let staré třípatrové podzemní město, kam se staří Peršané údajně uchylovali v dobách války.

Kopali studnu a našli zázrak

Kousek na sever od Kášanu, v malém íránském městečku Nušabád, leží rozlehlé podzemní město. Objevil ho jeden z místních obyvatel, když s partou pomocníků kopal uprostřed svého domu obyčejnou studnu.

Narazil však na něco, co si jen stěží dovedl představit.

K tomuto objevu také přišel jako slepý k houslím. Zkrátka zapomněl, kde kopal a následně narazil na nevídaný poklad.

Navzdory svému impozantnímu rozsahu však bylo toto město dlouho neznámé. Starověký úkryt byl pohřbený a zcela zapomenutý pod zemí. Teprve před zhruba deseti lety ho objevil jeden z místních obyvatel.

Bylo tak objeveno rozsáhlé, 1500 let staré podzemní město. Nacházelo se v hloubce v rozmezí 3 až 18 metrů. Labyrintová síť se skládala ze tří pater tunelů, komor, vzduchovodů, schodišť, kanálů a nástražných systémů. Je považována za zázrak starověké architektury a inženýrství.

V průběhu let byly jednotlivé komory spojeny dohromady a byly vybudovány vzduchové kanály, vodovodní potrubí, skladovací prostory a toalety. Vzniko tak zcela udržitelné podzemní město.

Starověké podzemní město si vědci nedokáží vysvětlit

Hlavním cílem této skryté "pevnosti" bylo útočiště v době války. Každá rodina měla svou vlastní místnost, po jejíž délce vedl tunel podobný hotelové chodbě.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Výstavba tohoto umělého podzemního města, nazývaného Ouee, se datuje do doby Sasánovské nebo Novoperské říše. Ta v daném regionu vládla v letech 224 až 651. Obyvatelé kopali podzemní komory jako úkryty pro ženy, děti a staré lidi v případě útoku cizích útočníků.

V průběhu let byly jednotlivé komory sloučeny a byly vybudovány vzduchovody, vodovody, skladovací prostory a toalety. Vzniklo tak město, které bylo plně funkční obdobou jakéhokoliv jiného města. Jen bylo podzemí, takže v dobách války šlo o naprosto ideální úkryt.

Vědci však tuto výstavbu dodnes nechápou. Je pro ně záhadou, jak mohlo vzniknout něco tak impozantního a dokonalého. Části podzemního města jsou přístupné turistům, a to po celý rok.

Zdroje:

neveda.cz

surfiran.com

en.wikipedia.org