Vodítka ke skutečné Sněhurce

Mladých zamilovaných šlechtičen zná historie nespočet. Pohádka o Sněhurce zaujala vědce díky nápadné shodě se skutečným příběhem. Stejně jako v pohádce v něm hraje hlavní roli půvab mladičké krásky a závist zlé macechy. Ani to by nebylo nic tak zvláštního. Je zde však ještě kouzelné zrcadlo, otrávené jablko, sedm trpaslíků a skleněná rakev. Půvabná Sněhurka mohla být hraběnka Margareta von Waldeck, která však díky polibku krásného prince neprocitla jako v pohádce, ale tragicky zemřela. „Rekvizity“ si Grimmové nejspíš vypůjčili ze života princezny Marie Sofie Margarety Kateřiny von Erthal, jimiž pohádku dokreslili.

Sněhurka Margareta, Sněhurka Marie?

Velmi půvabná Margareta vyrůstala v německém městečku Waldeck. Když jí byly čtyři, zemřela jí matka a otec se znova oženil. Přísná, zlá macecha, která jí krásu záviděla, se postarala, aby ji otec v sedmnácti poslal na královský dvůr. Tam se do krásné dívčiny zamiloval španělský princ Filip II., který se s ní chtěl oženit. Sňatek však byl politicky nevhodný, Filip byl katolík, ona luteránka. Proti sňatku byl i sám císař Svaté říše římské Karel V. V jednadvaceti letech Margareta onemocněla záhadnou nemocí a zemřela. Dle roztřeseného rukopisu v posledních dopisech, které psala otci, se soudí, že byla otrávena, jak píší waldecké kroniky. Třes způsobil jed. Neotrávila ji macecha, ale jak naznačují historická fakta, za její smrtí stál sám císař. Její mladý život skončil v roce 1554 dřív, než se stala princeznou.

Ani nevlídná macecha princezny Marie neusilovala o život své nevlastní dcery, ač nesmírně žárlila na její laskavost a kvůli tomu jí ztrpčovala život. Macecha však vlastnila kouzelné zrcadlo. Byla to spíš taková hračka vyrobená v roce 1720. Odrážela slova, takže se zdálo, že zrcadlo mluví. Dnes je vystaveno v zámku Lohr v Německu, kde Marie v 18. století vyrůstala. Někteří badatelé se proto domnívají, že to může být i ona, která se stala předlohou.

Zdroj: Youtube

A trpaslíci?

Půvabné šlechtičny máme, zlé macechy taky. I jed. Margareta byla otrávena. A otrávené jablko může mít i souvislost s dobovými záznamy. V té době byl údajně ve Waldecku zatčen muž, který otrávená jablka prodával. V oblasti Lohr zase hojně rostl jedovatý rulík zlomocný. A skleněná rakev? Kraj Lohr byl tehdy významnou sklářskou oblastí, takže takový odkaz. Zbývají ti trpaslíci. Jak Margareta, tak Maria žily v těžebních oblastech. Margareta v oblasti měděných dolů, které vlastnil její otec. Pracovaly tam děti, které byly podvyživené a kvůli tomu zakrnělé. Říkalo se jim chudí trpaslíci. A stejně jako sedm trpaslíků, i ony žily společně v jedné místnosti. Maria je také z hornické oblasti, kde byly štoly vyhloubené v horách tak mrňavé, že se tam dostali a pracovali jen muži velmi malého vzrůstu. Ti navíc nosili barevné čepičky stejné, jako Sněhurčiny trpaslíci.

Pravda či nepravda

Již v roce 1994 vědec E. Sander napsal knihu Sněhurka:Je to pohádka?, kde píše o všech „rekvizitách“ a uvedených spojeních. Byl přesvědčený, že předlohou je Margareta. Současné názory jsou trošku sporné. Sněhurka je s největší pravděpodobností propojením příběhu obou šlechtičen. Obyvatelé Bergfreiheitu, kde býval měděný důl otce Margarety, dnes nazývají svou vesnici Sněhurčina vesnička.

Zdroje: elgiva.com, www.ranker.com