Segedínský guláš pochází z Maďarska a má hluboké kořeny v německé kultuře stravování díky německým osadníkům, kteří si recept přizpůsobili na základě svých zkušeností z Rumunska, Maďarska, Slovinska, Moldavska a Ukrajiny.

Tento jedinečný guláš obsahuje vepřové maso, nejlépe z vepřové plece, a kysané zelí doplněné lahodnou paprikou. Zajímavá historie tohoto pokrmu je opředená jedinečnými legendami, které mu dodávají na půvabu. 

Podle jedné z nich se Székely Gulyás zrodil v budapešťské restauraci Zur Spieluhr. Městský knihovník Székely, frustrovaný pozdní hodinou a zavřenou kuchyní, si vyžádal jednoduchý pokrm z guláše a kysaného zelí, a tak vznikl tento kultovní recept. 

Sláva segedínského guláše se rychle rozšířila a dostala se i do Rakouska, kde se stal známým pod německým názvem Szegediner Gulasch.

Další legendy uvádějí různé vynálezce guláše, například maďarského spisovatele a básníka Józsefa Székelyho nebo maďarského malíře Bertalana Székleyho. Pokrm bývá často zaměňovaný za Székler Gulyás z maďarského města Szegedin, kde se podává jiný guláš, připomínající spíše polévku, bez kysaného zelí.

Pohlreichův segedín

Chcete-li si tento chutný pokrm připravit doma, můžete zkusit segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha. Pak jej vytvoříte přesně takový, jaký má být. Budete potřebovat 1 kg vepřových kostek nejlépe z plece.

Jak připravit německý segedínský guláš: 

Zdroj: Youtube

Dále 2 lžíce vepřového sádla, 40 g hladké mouky, 300 g oloupané cibule, 2 stroužky česneku, 500 g kysaného zelí (ze sklenice), 2 lžíce sladké papriky, 150 g slaniny, 500 ml vepřového vývaru, 100 g zakysané smetany, 1 kávovou lžičku kmínu a sůl. 

Maso nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm. Slaninu nakrájejte na menší kousky o velikosti 1 cm. Cibuli nakrájejte najemno. Zelí vymačkejte z nálevu a nahrubo překrájejte. Česnek oloupejte a prolistujte.

V hrnci při vyšší teplotě orestujte slaninu dozlatova a dejte stranou. Do hrnce přidejte sádlo a kmín a pořádně promíchejte. Poté snižte teplotu, přidejte cibuli a restujte přibližně 15 minut. Přidejte maso, opět zvyšte teplotu a zprudka restujte asi 5 minut. Přidejte česnek a zamíchejte.

Poté snižte teplotu, přidejte sladkou papriku a restujte 1 minutu. Přidejte mouku a za stálého míchání restujte další 1 minutu. Přidejte 1 lžičku soli, vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu zhruba o dvě třetiny, hrnec přiklopte poklicí a duste 30 minut.

Nakonec přidejte orestovanou slaninu a zelí a duste dalších 30 minut nebo než je maso měkké. Občas promíchejte. Přidejte zakysanou smetanu, promíchejte a vařte na mírném ohni 3 minuty. Dle chuti osolte. Dobrou chuť!

Zdroje: www.quora.com, www.daringgourmet.com, www.beansandsardines.com