U města Piombino v provincii Livorno archeologové pátrají po pozůstatcích legendárního kostela, ve kterém měl být v 6. století pohřben svatý Cerbonius. Na půdě mladšího chrámu, postaveného před zhruba 800 lety, však zatím nalezli jen množství obyčejných hrobů a mezi nimi i dva hroby neobyčejné.

Nešťastná sedmnáctka

Odpočívaly v nich ostatky mladých žen, které byly pohřbeny přímo do země, beztoho aby je pozůstalí uložili do rakví. Vědce překvapilo, že kolem jedné z nich bylo rozmístěno sedmnáct hracích kostek, ačkoli hra v kostky byla ženám ve středověku zapovězena.

"Číslo 17 bylo v Itálii považováno za nešťastné," vysvětlil archeolog Alfonso Forgione univerzity v L'Aquile. "Když jej zapíšete v římských číslicích a písmena zpřeházíte, vyjde vám výraz VIXI, tedy žil jsem. Vzhledem k minulému času to vlastně znamená, že jsem už mrtvý."

Z druhého hrobu ale vědeckému týmu naskočila husí kůže ještě víc. V ústní dutině pohřbené ženy se nacházelo sedm hřebů a dalších 13 pak obklopovalo její kosti, jako by jimi někdo přibil k zemi její oblečení. "Je to velmi neobvyklý objev a zároveň fascinující. Nikdy jsem nic takového neviděl. Napadá mě jediné vysvětlení, a totiž že dotyčná žena byla nařčena z čarodějnictví," míní Forgione.

Hřeby podle něj měly zemřelou udržet v zemi a zabránit jí, aby vstala z mrtvých a ohrožovala vesničany. Ze stejných důvodů se ve středověku čarodějnicím a ženám podezřelým z upírství probodávala srdce dřevěným kůlem.

Romantická teorie mladé archeoložky

Záhadou ale zůstává, proč byly domnělé čarodějnice pohřbeny v posvěcené půdě. Na řádném hřbitově přeci dábelské bytosti neměly ve 13. století co pohledávat. Milánská archeoložka Paola Villani proto nabídla zcela jinou teorii. Podle ní se vůbec nemuselo jednat o čarodějnici, ale ženu obviněnou z cizoložství. "Podvádění manžela bylo v té době velkým hříchem, za který hrozilo zahrabání zaživa. Pokud se ale žena dopustila cizoložství z upřímné lásky k milenci, mohla být pohřbena se sedmi hřeby v ústech. Znamenalo to, že navždy uzavřela pokladnici svého srdce," uvedla Villani.

Její romantické vysvětlení by mohlo být námětem na tklivý historický román a není divu, že okouzlilo i vědecké kruhy. V Piombinu je nicméně stále co zkoumat. Nezapomeňme, že se stále ještě musí najít hrobka světce Cerbonia.

Zdroje: https://www.dailymail.co.uk/, http://sarahjanes.blogspot.com/, https://www.irozhlas.cz/