Když Anja Maserová, manažerka domova pro seniory, obdržela krabici s jídlem pro své svěřence, velmi se za ně těšila. To však neměla ani ponětí, co v krabici s dvojitým dnem objeví. Byla zde ještě jedna, daleko těžší krabice, a v ní poklad! V krabici s darovanými potravinami se našlo jmění ve výši 109 jihoafrických krugerrandů, tedy zlatých mincí.

O krugerrandech pojednává toto zajímavé video:

Zdroj: Youtube

Mince s klíčovou rolí v jihoafrické historii

K tomuto záhadnému daru došlo v Lindenhofu v německém Lürripu. O to je to zvláštnější, protože v krabici byl na 109 zlatých mincích vyobrazen springbok, jihoafrické národní zvíře. Kresbu tohoto hřivnatého pratura vytvořil jihoafrický sochař Coert Steynberg. A na lícní straně mince je profil Stephanuse Johannese Pauluse Krugera, známého také jako Oom Paul, klíčového vůdce Jihoafrické republiky ovládané Búry v 19. století.

Konec apartheidu v roce 1991 vedl ke změně mnoha symbolů staré, rasistické Jihoafrické republiky, ale slavná mince zůstala nedotčena.

Manažerka neměla zprvu ani ponětí, co drží v ruce, ale rychlé vyhledávání na internetu odhalilo, že se jedná o velmi cenné mince.

Chcete investovat? Sežeňte si Kruggerand

Směnný kurz mincí Kruggerand je denně pevně stanoven a určuje se podle ceny zlata. Byl zaveden již v roce 1967 jako prostředek pro soukromé vlastnictví zlata po zániku zlatého standardu.

Mince Kruggerand se tak stala jednou z nejoblíbenějších zlatých mincí. Díky jejímu pevnému a stabilnímu kurzu je dnes Kruggerand vyhledávanou ceninou pro ty, kdo chtějí své jmění uchovat, aby neztratilo cenu. Jsou jen málokdy a zcela výjimečně použity ke každodennímu obchodování. Do roku 1980 dokonce mince Kruggerand představovala 90 % světového trhu se zlatými mincemi.

Co víme o této minci

Hodnotné mince Krugerrand jsou velkou numismatickou novinkou. Jak tvrdí David Yoon z Americké numismatické společnosti, "byla to první zlatá mince zavedená poté, co zlaté mince přestaly existovat jako platidlo." I když dnes i několik dalších zemí, včetně USA, Kanady, Austrálie a Číny, vydává zlaté mince ze stejného důvodu, prvenství nelze upřít právě Jižní Africe."

Dnes má jeden Krugerrand hodnotu v přepočtu přibližně 32 tisíc korun. To znamená, že mince, které objevila Anja Maserová, představují malé jmění. Ženy kontaktovaly policii, aby našla dárkyni, která krabici poslala. Stopy je zavedly k místní 78leté vdově. Žena byla za navrácení pokladu, který ukryl její zesnulý manžel, velmi vděčná.

Zdroje:

www.atlasobscura.com, en.wikipedia.org/wiki/Krugerrand, goldiracompanies.com