Mince z doby římské byly nalezeny ve vesnici Hoxne farmářem Ericem Lawesem. Ten v naději, že s detektorem kovů opět najde ztracené kladivo, učinil objev objevů všech dob.

Farmář hledal na poli ztracené kladivo

Lawes objevil poklad, který se skládá z 865 římských zlatých, stříbrných a bronzových mincí. Všechny jsou datovány z konce 4. a 5. století. Jejich hodnota se v současnosti odhaduje na přibližně 4,3 milionu dolarů.

Nález obsahuje několik vzácných a významných předmětů a jedním z nich je i pepřenka patřící císařovně.

Poklad vykopali profesionální archeologové, kteří odhadli zvláštní význam nalezených předmětů. Ty byly z velké části neporušené.

Sbírka byla uložena v dřevěné dubové truhle a uvnitř truhly byly některé předměty uloženy v menších schránkách, zatímco jiné byly zabaleny do vlněné látky.

Hoxne Hoard obsahuje 569 zlatých mincí z doby vlády osmi různých císařů, 191 stříbrných mincí siliquae - stříbrné mince ražené od 4. století n. l. a také 24 bronzových mincí nummi.

Mince pocházejí z doby po roce 407 n. l., což se shoduje s koncem Británie jako římské provincie.

Šperky v nálezu jsou celé ze zlata. Je zde jeden řetízek na tělo, šest náhrdelníků, tři prsteny a devatenáct náramků.

Místo toho se našel zlatý poklad z doby Říma

Nejvzácnějším šperkem z celého pokladu je řetěz na tělo, který je tvořen čtyřmi jemně smyčkovanými zlatými řetízky, vpředu a vzadu připevněnými k destičkám. Tento druh tělového řetízku lze vidět v římském umění, někdy na bohyni Venuši nebo nymfách.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Jedním z nejdůležitějších nálezů však zůstává pepřenka patřící císařovně. Císařovna na ní má pečlivě vyobrazené vlasy, oděv i šperky a v levé ruce drží svitek, což navozuje dojem vzdělanosti i bohatství.

Nález obsahuje také množství stříbrných pozlacených předmětů: čtyři pepřenky, kádinku, vázu, čtyři misky, malou misku a 98 stříbrných lžiček.

Ze zbytků vnější dřevěné truhly byly nalezeny železné materiály v podobě velkých železných kroužků, dvouhrotých smyček a závěsů, úhelníků, železných pásků, páskových závěsů a hřebíků. Nejdůležitější předměty jsou vystaveny v perspexové rekonstrukci truhly v Britském muzeu vedle zhruba současného Thetford Hoard.

Zdroje:

www.smithsonianmag.com

www.ancient-origins.net

en.wikipedia.org