Šrívadžája byla bájným královstvím známým ve starověku jako Ostrov zlata. Jednalo se o vyspělou a velmi bohatou civilizaci s nevyčíslitelným bohatstvím, která však náhle zcela zmizela kolem 14. století ze světa. "Když civilizace skončila, jejich dřevěné domy, paláce a chrámy se potopily spolu s veškerým majetkem," říkají staré texty.

Zatímco západní středomořský svět byl v 8. století na prahu temného středověku, na mapě jihovýchodní Asie stoupalo ke hvězdám jedno z největších světových království, které po více než 300 let ovládali vládci Šrívadžáje. Šrívadžája se stala mezinárodní křižovatkou nejlepších produktů té doby na obchodní cestě mezi Blízkým východem a císařskou Čínou. Její vládci nashromáždili legendární bohatství.

Šrívadžája objevena?

Pozůstatky nebo stopy Šrívadžáji se badatelé marně snažili najít, což se možná konečně povedlo místním rybářům. Rybáři, kteří jsou také nazývání mořští lidé Sumatry, žijí již po desetiletí nad krokodýlí řekou.

"V posledních pěti letech se objevily mimořádné věci. Mince ze všech období, zlaté a buddhistické sošky, drahokamy, všechny druhy věcí, o kterých byste si mohli přečíst v knize Sindibád námořník a myslet si, že jsou vymyšlené. Ve skutečnosti je to skutečné," uvedl britský námořní archeolog, doktor Sean Kingsley.

Poklady za miliony liber

Rybáři se v noci potápěli na řece Musi nedaleko Palembangu na indonéském ostrově Sumatra. V okolí této řeky byly v minulosti již nalezeny mnohé další poklady za miliony. I proto je možné, že se jedná o místo, kde civilizace skutečně zanikla. Rybáři zde nalezli mnohé poklady, od buddhistické sochy z osmého století v životní velikosti poseté drahokamy až po šperky hodné králů. Buddhova socha by mohla mít údajně hodnotu milionů liber.

Vědci nyní celou oblast označili za "vodní svět", kde Šrívadžája mohla existovat. Obyvatelé této civilizace žili na řece Musí jako moderní lidé na lodích. Právě tato indicie vykazuje další podobnost se ztracenou civilizací. Starověké texty totiž mluví přesně o tomto stylu života. Na video se podívejte tady:

Zdroj: Youtube

Dozvíme se odpověď?

Nová studie o výzkumu Šrívadžáje je součástí 180stránkové publikace, která se zaměřuje na Čínu a námořní Hedvábnou stezku. Je totiž možné, že Šrívadžája v době svého největšího rozkvětu kontrolovala tepny námořní hedvábné stezky. Zde se obchodovalo s místním, čínským a arabským zbožím. A možná část tohoto zboží a nashromážděného bohatství byla konečně objevena.

Rybáři odkryli třpytivé zlato a šperky hodné tohoto nejbohatšího království. Byly nalezeny obchodní nástroje, zbraně a náboženské relikvie. Většina nálezů byla bohatě zdobena.

Dosud však nevíme, proč se království rozpadlo. Jednou z možností je sopečná erupce. Žádné oficiální vykopávky však dosud nemáme.

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Srivijaya, www.britannica.com, www.theguardian.com, www.khanacademy.org