Byl mrazivý a zamračený den, šestého ledna roku 2007. Důchodce Davis Whelan a jeho syn, zeměměřič Andrew, vyrazili na výlet. S sebou si vzali své detektory kovů a zamířili na neoseté pole poblíž města Harrogate v hrabství North Yorkshire v Anglii. Na místě už párkrát byli, nic zvláštního však nenašli.

„Chtěli jsme prozkoumat poslední kus planiny. Vzhledem k předchozím neúspěchům jsme ale nečekali, že něco objevíme. Počítali jsme s tím, že se alespoň projdeme a vyvětráme hlavu," směje se Davis Whelan. „Když mi tedy detektor zapípal, myslel jsem si, že jsem narazil na staré rezavé kolo nebo kus rozbitého žlabu pro dobytek. Jakmile jsme ale se synem odhrabali kus zeminy a signál byl silnější, rozbušilo se nám srdce."

V hloubce 30 cm se před jejich očima objevily kousky stříbra a pár mincí. Poté muži odhalili neporušenou olověnou truhlu. „Jen jsme seděli a zírali na tu vzácnost. Jakmile jsme si byli jistí, že jsme všechno vykopali, poznačili jsme si místo nálezu, zamířili domů a kontaktovali styčnou důstojnici společnosti Portable Antiquities Scheme Amy Cooper." Poklad byl poté předán odborníkům z Britského muzea.

Vikinský poklad z Vale of York

Po otevření truhly odhalili 617 stříbrných penízků a 65 dalších předmětů, včetně šperků. Byly ukryty v pozlacené stříbrné nádobě lemované zlatem. O ní se předpokládá, že byla používána pro uchování hostií. Hlubokou misku zdobí rytiny vinné révy a šest běžících zvířat. Jelikož je podobná poháru Halton Moor, archeologové předpokládají, že pochází ze stejné dílny a byla vyrobena v polovině devátého století v severní Francii.

Mince nesou islámské, křesťanské a předkřesťanské severské pohanské symboly. Pocházejí z konce 9. a počátku 10. století. Podobně jako vzácný zlatý prsten, brože a ozdoby na šaty. Jedná se o ukázku toho, jak vikinské ženy a muži rádi okázale demonstrovali svůj společenský status.

Vytrvalí nájezdníci

Klíč k tomu, proč byl poklad ukryt, ležel v samotné misce. Nejmladší platidlo pocházelo z roku 927 n. l., kdy vládl anglosaský král Athelstan, který se jako první prohlásil „králem celé Británie“. Ten právě v tomto roce dobyl vikinské království Northumbria. Bohatý nájezdník, pravděpodobně žoldnéř, bojující v armádách po celé Evropě, svůj majetek ukryl, ale už nikdy se pro něj nevrátil.

Zdroj: Youtube

Nezávislý výbor pro oceňování pokladů nález ohodnotil na necelých 30,5 milionů korun. Tato částka byla rozdělena mezi majitele pozemku a šťastné nálezce. Vzácné artefakty jsou nyní vystavené v Britském muzeu. „Máme před sebou celý vikinský svět," raduje se kurátor raně středověkých peněz Gareth Williams. „Mince vrhly světlo nejen na víru nově pokřesťanštěných Seveřanů, ale především ilustruje šíři cest a obchodních spojení."

Zdroj:

www.en.wikipedia.org, www.theguardian.com, www.detektorweb.info