"Když Pol Pot prohlásil, že buvoli jsou lepší než lidé, protože aspoň pracují bez toho, aby si na něco stěžovali, byl to jeden z příkladů jeho nehumánnosti," uvedl Jean Artarit. Vůdce Rudých Khmerů byl podle něj narcistickou osobností, což se projevilo megalomanstvím a paranoidním pronásledováním domnělých nepřátel.

Narcisté nevnímají lidi kolem sebe, a dokonce popírají i vliv rodičů na svůj život. To se jasně projevilo v roce 1978, když Pol Pot v rozhovoru pro jugoslávský tisk tvrdil, že pochází z chudé rolnické rodiny. (Zdroj: english.cambodiadaily.com/news/, únor 2017)

To byla přitom naprostá lež. Pol Potovi rodiče měli vazby na královskou rodinu, jeho bratranec získal v královském paláci angažmá jako tanečník a jedna z jeho sester se do nejvyšších kruhů rovnou provdala. Sám Pol Pot, rodným jménem Saloth Sar, byl v roce 1948 poslán na studia do Paříže. Právě zde se seznámil s radikálními myšlenkami komunismu, ale také rasismu. Začal si říkat Pol Pot, což v překladu znamená "Původní Kambodžan".

Ve škole se mu přitom nevedlo tak, jak si profesoři představovali, a domů se vrátil bez diplomu. Zkrátka propadl u zkoušek. Toto selhání mělo patrně zásadní vliv na další rozvoj jeho osobnosti. Odmítl si připustit, že chyba byla na jeho straně. Za jeho neúspěch z jeho pohledu mohl špatně nastavený systém školství. (Zdroj: www.lotsofessays.com/viewpaper/1691161.html)

Po dvou dekádách politické agitace, která vyvrcholila občanskou válkou, se Rudí Khmerové ujali vlády. Mezi lety 1975 a 1979 v důsledku krutého režimu zemřelo přes 2 miliony Kambodžanů. Pol Pot doslova zúročil myšlenky převzaté v Paříži od extrémní levice i pravice: zrušil obchod i měnu, obyvatele měst vystěhoval na venkov, soukromé vlastnictví omezil na pár základních drobností a tvrdě zakročil proti národnostním menšinám. Nejhůře se ale pomstil lidem, kteří na rozdíl od něho dokázali vystudovat vysokou školu. Mučení a poprava čekali vesměs každého, kdo nosil brýle.

Na tzv. vražedných polích byli odsouzenci stříleni, ubíjeni motykami a mačetami, někteří byli ušlapáni slony. Vpád Vietnamců na přelomu roku 1978 a 1979 sice režim Rudých Khmerů svrhl, ale s viníky se nikdo nevypořádal. Pol Pot žil ještě dalších 19 let v horách, než ho zastihla přirozená smrt. (Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot)