Lidé začali utíkat. Nastal absolutní zmatek. Ti, kteří v tlačenici spadli a byli do několika sekund ušlapáni. Probuzená sopka chrlila 1,5 milionu tun materiálu za sekundu. Vzduch se rozpálil na 500 stupňů Celsia. Mrak popela, kamení, pemzy, přehřáté tefry a plynů dosáhl výšky 32 kilometrů. Vítr ho hnal na jihovýchod. Tedy přesně na Pompeje.

Každou hodinu z nebe padalo 15 centimetrů materiálu. V jednu hodinu ráno už ho bylo tolik, že se některé střechy budov zhroutily a pohřbily vše živé. Následně se nová směs žhavých sopečných plynů, magmatu a popela, již vulkán vyvrhnul, řítila krajinou rychlostí až 700 kilometrů za hodinu. Vlna o teplotě zhruba tři sta stupňů Celsia narazila do Pompejí od severu. Městem se prohnala za minutu a půl.

Pompeje

„Smrt přišla rychle. Žár zničil všechny měkké tkáně," říká autor knihy Pompeje, život ve stínu Vesuvu Josef Fryš. Zkroucené polohy, v nichž byla většina lidí nalezena, nejsou důsledkem dlouhé agónie, ale posmrtných spasmů jako reakce na teplotní šok. Metropoli následně zásáhly další dvě vlny. Poslední z nich ji definitivně pohřbila pod hustou vrstvou vulkanické hmoty.

Zdroj: Youtube

Město se již nikdo nesnažil obnovit a na několik dalších staletí upadlo do zapomnění. Bylo objeveno až v roce 1599. O tři sta let později se dočkalo archeologického průzkumu. Vědci byli nadšení. Silný nános popela vše skvěle zakonzervoval. Nabídl se jim tak pohled nejen na poslední minuty obětí, ale především na každodenní život v 1. století.

V době erupce město sloužilo jako rekreační oblast Římanů a žilo zde asi 20 tisíc obyvatel. Mezi nimi byli i dva muži, jejichž dokonale zachované ostatky byly nalezeny hned těsně vedle sebe v honosné vile na okraji města. Archeologové předpokládají, že šlo o bohatého úředníka a jeho otroka.

Dokonale zachovalé ostatky

Mladší muž měl kolem 18 až 25 lety a byl oblečen do plisované tuniky. Špatný zdravotní stav jeho páteře odhalil, že fyzicky pracoval. Starší jedinec ve věku mezi 30 až 40 lety měl silnější stavbu kostry a byl zdravý. Na sobě měl tuniku a plášť. Výzkum ukázal, že muži pravděpodobně unikli počáteční fázi erupce. Další vlna je dohnala na prahu jejich domu.

„Oběti pravděpodobně hledaly úkryt v cryptoporticu, částečně klenuté podzemní chodbě, kde si mysleli, že katastrofu přežijí," říká generální ředitel archeologického ústavu Massimo Osanna. „Místo toho je ráno zabil žhavý mrak. Stačilo jen jedno nadechnutí a byli mrtví."

Zdroj:

www.antika.avonet.cz, www.ct24.ceskatelevize.cz, www.firstpost.com, www.theguardian.com