V minulosti docházelo k případům, že si odsouzený poručil královské menu plné specialit, jejichž cena překračovala rozpočet věznice. Jednotlivé státy proto postupně zavedly pro jídla na přání cenové stropy, Texas možnost výběru posledního obědu v roce 2011 zcela zrušil. Zasloužil se o to násilník Lawrence Brewer, který byl odsouzen k smrti za obzvlášť brutální a rasově motivovanou vraždu muže černé pleti.

Brewer si před popravou objednal mimo jiné dva kuřecí řízky, trojitý cheeseburger se slaninou, sýrovou omeletu s mletým hovězím, smaženou okru s kečupem, půl kila grilovaného masa, tři plněné tortilly, pizzu a vanilkovou zmrzlinu. Když před něj dozorci všechny pochoutky naservírovali, prohlásil, že nemá hlad, a jídla se ani nedotkl. Tímto gestem rozhněval nejen vedení věznice, ale i příští čekatele na smrt, za které od té doby jejich poslední jídlo vybírají kuchaři v kantýně.

Naopak neobvykle skromné přání vyjádřil v roce 1963 ve státě Iowa 28letý odsouzenec Victor Feguer. Ten si jako poslední chod poručil jedinou olivu s peckou. Doufal prý, že z ostatků v jeho hrobě vyroste olivovník coby symbol klidu a míru.

V roce 2010 na sebe upozornil odsouzený vrah Ronnie Lee Gardner z Utahu, protože si jako způsob popravy vybral dnes již méně preferované zastřelení popravčí četou. Jeho posledním přáním bylo pojídat steak, humra, jablečný závin a vanilkovou zmrzlinu a dívat se přitom na Pána prstenů.

Vybraný jazýček projevil v roce 2005 Robert Dale Conklin: k poslední hostině si objednal svíčkovou pečeni zavinutou v plátku slaniny, krevety restované v česnekovém másle, pečené brambory se zakysanou smetanou a pažitkou, chřest s holandskou omáčkou a cukrový meloun. Takovou delikátní objednávku bychom spíš čekali od členů aristokratických rodin, než od psychopatického vraha, který svému příteli vrazil šroubovák do ucha a jeho tělo rozporcoval na kousky.

Se zavedením cenových stropů jsou dnes poslední jídla v celách smrti mnohem skromnější. Odsouzenci si dle statistik nejčastěji žádají oblíbené produkty rychlého občerstvení, tedy hamburgery, hranolky či kuřata z KFC. Řada z nich ale zároveň vyjadřuje přání rovnou umřít a už to neprotahovat.