Těhotenství a záležitosti s ním spojené

Rady ohledně otěhotnění, těhotenství a porodu zmiňují egyptské papyry. Pokud se egyptské ženě nedařilo otěhotnět, měla si svařit kadidlo, olej, datle a pivo. V podřepu nad mísou pak nechat horké výpary vniknout do vagíny. Nebo popíjet mléko ženy, která porodila mužského potomka. Jako těhotenský test sloužil ječmen a datle. Ty zalévala Egypťanka svou močí. Vzklíčení znamenalo, že je těhotná. Klíčky ječmene předznamenaly zrození chlapce, u datlí se očekávala holčička. Dále se doporučovalo na noc natírat prsa a paže olejem. Pokud cévy ráno vypadaly zdravě, bylo to předzvěstí donošení dítěte. Po celou dobu těhotenství se ženy modlily k hroší bohyni těhotenství, porodu a kojení Taweret. A také Bes, trpasličí bohyni, která chránila malé děti a matky a bránila zlu, které je může potkat. Ochranu posilovaly amulety v podobě náhrdelníků a náramků.

Porodní báby, rituály a bohové

V starověkém Egyptě pomáhaly při porodu prostých občanek sousedky nebo členky domácnosti. Porodní báby jako takové neexistovaly. U bohatších vrstev to byly služebné, které měly zkušenosti předávané z generace na generaci a celkově o těhotné pečovaly. Samotný porod byl rituál spojený s bohy, magickými kouzly, zaříkadly a předměty. Pro vyvolání porodu a děložní stahy se používal obklad na břicho z mořské soli, obilí a rákosu z Nilu. Do pochvy pak směs z medu, rohovníku a dosud neznámé rostliny. Porod měla usnadnit i pára z nádoby s horkou vodou. Porodní báby přivolávaly pomoc bohů a jejich ochranu hůlkami ze slonoviny zdobené řezbami božstev a zvířat. Strážkyní žen a domácího blaha, která bděla nad rodičkami byla Hathor, bůh Thoth měl pomáhat porodu bez problémů a bůh Amun tišit silné porodní bolesti chladným vánkem. Oporu a sílu budoucí matce dodávala bohyně Meskhnet a narozenému dítěti zdraví bůh Khum.

Egyptský porodní sál

Z papyrových textů se ví, že egyptské ženy rodily opřeny o dvě velké cihly zdobené malovanými výjevy matky a dítěte během porodu, hieroglyfy a bohy, které měly přivolat jejich ochranu. Někdy byla z cihel vyrobena porodní křesla s otvorem. Ženy přiváděly na svět dítě ve dřepu, hlubokém sedu na patách nebo klečely. Na křesle pak v sedu. Porod probíhal v chladné části domu nebo v altánu, v bohatších rodinách v „porodní“ stavbě ze stonků papyrů, kterou zdobila réva. Urozeným Egypťankám byly vyčleněny prostory u chrámů. Místnosti byly zdobeny malbami „porodních“ bohů sochami a obrazy. Zdobená porodní cihla o rozměrech 35krát téměř 18 centimetrů stará 3 700 let byla nedávno nalezena v ruinách domu v archeologické lokalitě Abydos.

Zdroje: www.midwiferysupplies.ca, www.nytimes.com