Když roku 2019 odhalila britská společnost pro jadernou bezpečnost Nuvia v Severním ledovém oceánu více než 18 000 radioaktivních předmětů, byl to v jistém směru děsivý nález.

Zdroj: Youtube

Pod vodou se zde totiž skrývá 19 celých plavidel a 14 jaderných reaktorů. Všechny tyto objekty byly podrobeny zkoumání a ukázalo se, že záření z nich vycházející přesahuje stanovené limity. Navíc 90 procent z toho jde pouze z šesti potopených plavidlech sovětské éry.

Rusko poté přislíbilo, že Rosatom vyzvedne tři z těchto plavidel - dvě ponorky a ledoborce Lenin - v příštích 12 letech. Zatím se však k tomu Rusko nemá a ekologové se obávají nejhoršího.

Zdroj: Youtube

Potopené ponorky z časů studené války jsou zároveň i poměrně děsivým svědectví o době, kdy Spojené státy a Sovětský svaz zkonstruovali více než 400 jaderných ponorek, které byly oboustrannou hrozbou pro obě válčící mocnosti. Ponorky totiž sloužily primárně jako nosiče balistických střel. A navíc měly schopnost se přesouvat pod hladinou do strategických pozic, podle toho, kde je země potřebovaly.

Lokalizovat a zlikvidovat ponorku vyžadovalo jisté úsilí, takže se stalo, že zde nakonec ponorky stojí dodnes a Rusko s vyzvednutím jaderných plavidel na zemský povrch rozhodně nespěchá.

Dekret na vyzvednutí ponorek podepsal ruský prezident již před desítkami let. Týkal se ponorky K-159, jež měla být po 36 letech rozebrána a vyzdvižena na povrch. Při samotné akci však došlo k mnoha komplikacím a ztrátě několika lidských životů a ponorka zmizela v hlubinách Barentsova moře.

Zdroj: Youtube

Takže zatímco dříve se jednalo o hrozbu vojenskou, dnes se z ponorek, které jsou stále na místě a obsahují to, co obsahují, stala spíše hrozba ekologická, a to pro celé lidstvo. Vevnitř totiž stále obsahují nespotřebované palivo jaderných reaktorů.

Vladimir Putin nyní opět slibuje, že obě ponořené ponorky by měly být vyzvednuty z hlubin v nadcházejících měsících a za dohledu okolních zemí bezpečně zlikvidovány.

Zdroje:

nationalinterest.org, www.19fortyfive.com, zoommagazin.iprima.cz