Strava plná živin
Dobře zásobená lednice vám umožní připravit si po dlouhém dni v práci rychlé a výživné jídlo. Proto jsme se zeptali předního českého experta na výživu, Petra Havlíčka, jaké potraviny bychom vždy ve své lednici měli mít.
Možná, že některé z nich znáte a doma vám nechybí, další ale možná váš seznam správných potravin postrádá. Jaké potraviny bychom tedy vždy měli mít ve své lednici, abychom se stravovali zdravě a naše tělo dostalo vše, co je potřeba?
Podle Petra Havlíčka bychom vždy v lednici měli mít čerstvá vejce. Důvod je prostý. Jedno vejce obsahuje šest gramů bílkovin a má jen 70 kalorií. Tím jsou vejce skvělou potravinou, která je výživná a zasytí.
Pokud nestíháte snídani doma, uvařte si vejce natvrdo. Jsou ideální potravinou, kterou si sníte na cestě do práce nebo v pohodlí své kanceláře. Přidat k nim můžete kousek sýra nebo ovoce.
Další potravinou, která nesmí chybět ve vaší lednici, jsou banány. Banány jsou přirozeným zdrojem cukru, který oživí bílé jogurty či ovesné kaše. Můžete je také rozmixovat s trochou mandlového mléka a připravit si chutné banánové smoothie.
Tohle musíte mít
Banány jsou také skvělým zdrojem draslíku, který potřebujeme ke správné funkci nervového a svalového systému a optimálnímu krevnímu tlaku.
Potraviny, které byste měly mít po ruce:
Ve vaší lednici by rozhodně neměly chybět zakysané mléčné výrobky. Ty obsahují střevům prospěšné bakterie, které podporují obranyschopnost našeho těla. Zkusit můžete přírodní i ochucené kefíry, které můžete konzumovat s müsli nebo cereáliemi.
Další potravinou, kterou bychom nikdy neměli ve své lednici postrádat, je dostatečné množství zeleniny. Především zelená zelenina obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Vaše lednice by tak měla obsahovat okurky, brokolici, špenát, kapustu a řapíkatý celer.
V lednici byste vždy kromě kvalitní masa měli mít také kvalitní šunku. Ta by podle odborníků měla mít minimálně 85% masa. Vybírat můžete vepřovou, hovězí nebo kuřecí. Kromě podílu masa se snažte vyhnout zahušťovadlům a pojivům, barvivům, aromatům, vysokému podílu vepřových kůží a obsahu soli nad 3%.
Poslední potravinou, kterou by vaše lednice nikdy neměla postrádat, jsou kvalitní sýry. Nebojte se volit ty tučnější s obsahem tuku nad 30 %. Jsou vyrobené z kvalitních surovin. Kromě kvalitních bílkovin v sýrech najdeme tělu prospěšné aminokyseliny, vápník a další prospěšné živiny.
Ve spíži pak nezapomeňte mít vždy zásobu kvalitního olivového oleje. Ten můžete využít jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Kvalitní extra panenský olivový olej dodá vašemu jídlu lahodnou chuť, pomáhá snížit cholesterol v krvi a je prospěšný pro naše srdce.
Zdroje: time.com, www.thededicatedhouse.com, www.healthline.com