Konzistence a chuť

Zatímco syrové brambory mohou být po zmrazení kvůli vysokému obsahu vody kašovité, vařené brambory jsou na tom mnohem lépe. Ať už se jedná o bramborovou kaši nebo pečené kousky, zmrazení zbytků může být pohodlný způsob, jak je uchovat pro pozdější použití v nákypech nebo dušených pokrmech.

Vařená jídla jsou skvělým způsobem, jak zajistit sobě a své rodině plnohodnotnou stravu na celý týden. Zmrazit je není problém. Při ohřívání si zachovávají chuť a povětšinou i strukturu. Jen je nezapomeňte skladovat ve vzduchotěsných nádobách, abyste zabránili spálení v mrazničce.

Zamrazit lze i vejce. Jen ho nikdy nedávejte do mrazáku se skořápkou. Vejce ve skořápkách jsou pro zmrazování rozhodně nevhodná. Vlivem nízké teploty může dojít k prasknutí skořápky a kontaminaci vajec bakteriemi. Vejce určené ke zmrazení je dobré předem rozšlehat, uložit do označené vzduchotěsné nádoby a poté zamrazit. 

Uchovat na později můžete v mrazničce i jogurt. Zmrazení jogurtu sice může změnit jeho strukturu, ale jde o bezpečný proces, kterým si jogurt zachovává zdravé živé kultury. Jen se připravte na to, že po rozmrazení bude mít mírně zrnitou konzistenci.

Na rozdíl od smetanových nebo mléčných omáček vydrží moučné omáčky zmrazení a zachovají si chuť a konzistenci až čtyři měsíce.

Smetanové sýry nebo ricotta mohou mít při zmrazování vodnatou a hrudkovitou strukturu, což snižuje jejich kvalitu pro použití v receptech.

Pozor na otravu

Smažené potraviny, jako jsou mozzarellové tyčinky a kuřecí nugety, ztrácejí po zmrazení svou křupavost, což má za následek neuspokojivou strukturu po opětovném ohřátí. Pro lepší výsledky zvažte, zda tyto položky před zmrazením neupéct.

Jídla, která nesmí do mrazáku:

Zdroj: Youtube

Zamrazit není dobré ani zeleninu a ovoce s vysokým obsahem vody jako je řapíkatý celer, cuketa, okurka a meloun. Při zmrazení se voda rozpíná, což způsobuje rozpad buněčných stěn a náchylnost ke vzniku nebezpečných bakterií.

Do mrazničky rozhodně nepatří těstoviny i rýže. Pokud se vařená rýže či těstoviny před zmrazením řádně neochladí, mohou se v nich objevit škodlivé bakterie, jako je Bacillus cereus, které mohou způsobit otravu jídlem. 

Do mrazničky není vhodné dávat vařené nákypy a polévky. Ty mohou být zdrojem škodlivých bakterií, pokud nejsou před zmrazením řádně zchlazené a uskladněné. Bakterie se v těchto potravinách mohou rychle množit a při konzumaci způsobit otravu jídlem.

Pozor dejte také při ukládání masa do mrazáku. Jakmile kus masa již jednou rozmrazíte, rozhodně už do mrazáku podruhé nepatří. Rozvoj bakterií se chladem prakticky nezastaví, jen se zpomalí. Když pak takové maso z mrazáku vytáhnete a nešetrně rozmrazíte, můžete si zadělat na potenciální zdravotní riziko.

Velmi oblíbeným počinem je i mrazení pečiva na horší časy. Pečivo nikdy nemrazte ještě teplé nebo zapařené. Mohlo by uvnitř potraviny dojít ke vzniku plísní. Je třeba mít také na paměti, že při zmrazení pečiva dochází ke změnám ve škrobových zrnech, tudíž po jeho rozmrazení je nutné jej rychleji zpracovat, protože rychleji podléhá zkáze.

Ať už tedy z důvodu změny chuti, nebo nebezpečí případné otravy se nedoporučuje mrazit tyto potraviny: již jednou zmrazené maso, vařené těstoviny, brambory, bylinky, vejce se skořápkou, majonézu, ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody a samozřejmě ani smažená jídla. Vždy je lepší volit čerstvé potraviny v množství, které jste schopní zkonzumovat.

Dodržováním těchto pokynů můžete co nejlépe využít prostor mrazničky a zároveň zajistit, aby si zmrazené potraviny zachovaly svou kvalitu a bezpečnost. Ať už jste toho uvařili moc nebo si děláte zásoby na pracovní týden, myslete vždy na své zdraví.

Zdroje: www.marthastewart.com, www.delish.com, www.womenshealthmag.com