Spásná mikrovlnka
Mikrovlná trouba je pro spoustu z nás poslední záchranou, jak připravit něco chutného k jídlu. Rychle v ní ohřejeme nedojedenou večeři ze včera, nebo v ní dokonce připravíme hrníčkový muffin.
Ačkoliv je mikrovlnka rychlým a účinným řešením pokaždé, kdy máme hlad, některé potraviny bychom do ní dávat neměli.
Důvod je prostý, přesto ho mnoho lidí neví. Tyto potraviny se po vložení do mikrovlné trouby změnit v jed a jsou ohrožením pro náš život.
Víte, o jaké potraviny jde? V mikrovlné troubě se rozhodně nesmí ohřívat houby. Pokud vám tedy zbyde smaženice od večeře, raději ji vyhoďte a druhý den si udělejte novou.
Důvodem jsou bílkoviny v houbách obsažené, které se opakovaným ohřevem mění na látky způsobující zažívací potíže.
Co do mikrovlnky nepatří
Pokud si houby v mikrovlnce ohřejete, mohou vás zastihnout bolesti břicha nebo nadýmání. Další potravinou, která do mikrovlnky rozhodně nepatří, je zelenina jako špenát, kapusta či mangold.
Tato jídla nikdy nejezte:
Tyto druhy listové zeleniny obsahují dusičnany, které se ohřevem v mikrovlnce mění na dusitany. Zvýšený příjem těchto látek je pro naše tělo velice škodlivý.
Jednou z obtíží, kterou dusitany mohou způsobit, je porucha okysličování krve. Tou horší variantou je možná přeměna dusičnanů na nitrosaminy způsobujících rakovinu.
Do mikrovlnky nepatří ani brambory, které zde nejen ztrácejí chuť a strukturu, ale ohřev v mikrovlnce zvyšuje v bramborách množství akrylamidu, látky, která je pro tělo toxická.
Ani rýži není radno ohřívat v mikrovlné troubě. Důvodem je bakterie Bacillus cereus, která se na rýži vyskytuje přirozeně. Ohřevem se však stává pro tělo toxickou a může přivodit otravu. Pozor je třeba si dát také na maso. Ohřev v mikrovlnce může způsobit růst bakterie salmonelly a dalších zdraví ohrožujících škůdců.
Do mikrovlnky nepatří ani chilli papričky, ze kterých se ohřevem uvolní kapsaicin, látka, která po otevření dvířek mikrovlné trouby může způsobit popáleniny plic, očí a nosu. Poslední potravinou, kterou se nedoporučuje ohřívat v mikrovlnce, jsou mořské plody. Ohřev těchto potravin můžete podpořit vznik bakteriálních infekcí.
Zdroje: www.kondice.cz, www.bhg.com, www.realsimple.com