Fungující paměť

Obecně platí, že bychom měli konzumovat stravu bohatou na ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky a libové bílkoviny. Tyto potraviny přináší našemu organismu celou řadu benefitů, díky kterým je tělo schopné bránit se nemocem. 

Správná strava a zdravý životní styl tak pomáhá předcházet srdečním onemocněním, cukrovce a dokonce i některým druhům zákeřné rakoviny.

Věděli jste, že existují potraviny, které jsou určené na posílení paměti? Jejich konzumací můžete pozitivně ovlivnit nejen stárnutí mozku, ale dokonce, a to je naprosto skvělé zjištění, můžete bojovat proti demenci.

Nejnovější studie naznačila, že konzumací těchto potravin může zpomalit proces stárnutí mozku, zamezit vzniku demence nebo Alzheimerovy choroby. 

Konzumace správných potravin je tedy pro naše tělo zcela zásadní. Tušíte, o jaké potraviny se jedná? Odborníci vypracovali jídelníček, který nazvali Dietou Mind, který kombinuje středomořskou dietu a dietu zabraňující vzniku hypertenze. 

Toto jezte

První potravinou, která je podle odborníků alfou a omegou této diety zabraňující ztrátě paměti, je barevné ovoce a zelenina. Obecně vzato takové druhy ovoce a zeleniny, které obsahují vyšší podíl karotenoidů.

Potraviny, které zabraňují ztrátě paměti:

Zdroj: Youtube

Karotenoidy jsou pigmenty, které dodávají ovoci a zelenině oranžovou nebo červenou barvu. Právě toto zbarvení je spojené s lepším zdravím mozku a nižším rizikem ztráty paměti. 

Mezi potraviny bohaté na karotenoidy patří mrkev, dýně, sladké brambory, paprika, rajčata, papája, meruňky a listová zelenina, jako je špenát a kapusta.

Další potravinou, která zabraňuje ztrátě paměti, jsou bobule. Ty jsou skvělým zdrojem antioxidantů a flavonoidů, které zabraňují poškození buněk mozku vlivem volných radikálů. Jsou to potraviny jako borůvky, ostružiny a maliny.

Právě ty jsou bohatým zdrojem těchto živin. Další výhodou těchto bobulí je jejich přirozeně nižší obsah cukru, než kolik ho nalezneme v jiných druzích ovoce. 

Poslední potravinou, která zabraňuje stárnutí mozku, jsou ryby. Zejména tuňák a losos jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pojí s dobrým stavem mozku a snížením rizika poklesu kognitivních funkcí.

Zdroje: www.health.com, www.nia.nih.gov, www.webmd.com