Kolagen tvoří až 10 % celkové hmotnosti člověka. Poskytuje podporu a pevnost nejen pokožce, ale i kostem, šlachám, vazům a chrupavkám. Díky kolagenu je naše pleť pružná, hydratovaná a hladká, zatímco naše kosti a klouby zůstávají silné a zdravé.

Problémem ale je, že jeho přirozená produkce se s přibývajícím věkem snižuje. Vědci zjistili, že od 25. roku života zmizí 1 % kolagenu ročně. To vede k ochabování pokožky, tvorbě vrásek, ale také větší náchylnosti ke zraněním a bolesti kloubů.

Zároveň může docházet k vypadávání vlasů, paradentóze, ke zpomalení hojení poranění, popálenin nebo jizev, ke kornatění tepen, propustnosti střeva a dokonce ke zhoršení funkcí orgánů. 

Ztrátu kolagenu si však způsobujeme také sami nezdravým životním stylem. Jeho přirozenou tvorbu snižuje kouření, strava s vysokým obsahem cukrů a rafinovaných sacharidů, nadměrné vystavování ultrafialovému světlu, konzumace alkoholu a stres.

Pro celkové zdraví organismu je tedy zásadní nejen stimulovat produkci kolagenu, ale také jeho množství doplňovat vhodnými potravinami.

Potraviny nadupané kolagenem

Mnoho lidí si myslí, že běžný kostní vývar je doslova nadupaný kolagenem. Podle studie z roku 2019 je v něm však jen zanedbatelné množství. Pokud chcete, aby polévka nebo guláš obsahovaly co nejvíce této pojivové tkáně, nebraňte se je vyrobit z jatečně méně hodnotných částí zvířete, jako například krků, ocásků, nožiček nebo celé hlavy.

Pokud se konzumaci drobů vyhýbáte, zaměřte se na maso, nejlépe rybí, pyšnící se tzv. mořským kolagenem, které naše tělo absorbuje efektivněji než jiné typy. Pořádnou dávku této bílkoviny navíc nabízí kůže a šupiny.

Dalším zdrojem kolagenu je kuřecí a hovězí maso, především ty části, obsahující navíc kosti a klouby. Dopřát si tak můžete například křídla, krátká žebra, ale také kližku.

Skvělým zdrojem aminokyseliny prolinu, která je nezbytná pro tvorbu kolagenu, jsou vaječné bílky. Žloutek zase obsahuje lecitin, jenž je důležitý pro správnou funkci mozku a nervového systému.

Ovoce, zelenina a kolagen

Na své si však přijdou také milovníci ovoce. V produkci kolagenu hraje totiž klíčovou roli vitamin C. Do stravy byste tak měli pravidelně zařazovat citrusové plody, jahody, ale také černý rybíz, angrešt nebo šípky, které jsou jím doslova nabyté. Zároveň jsou skvělým zdrojem antioxidantů, chránící organismus před poškozením volnými radikály.

Také další typicky české plodiny podporují tvorbu kolagenu. Například česnek obsahuje síru, jež pomáhá tuto bílkovinu syntetizovat a zabraňovat jejímu rozpadu. Dopřát si můžete také zelí, řepu, špenát a listovou zeleninu, pyšnící se chlorofylem.

V jídelníčku by neměly chybět také ořechy a luštěniny. Například fazole a kešu tvoří aminokyselinu lysin, měď a zinek, tedy látky nezbytné pro produkci kolagenu.

Zdroje: www.healthline.com, www.cs.wikipedia.org, www.vimcojim.cz, www.fitness007.cz