Co jíst
Dna způsobená vysokou hladinou kyseliny močové se projevuje bolestivým zánětem kloubů v důsledku tvorby ostrých krystalů. Přijetí diety s nízkým obsahem purinů je proaktivním přístupem ke zmírnění tohoto rizika.
Minimalizací příjmu potravin a nápojů bohatých na puriny mohou jedinci snížit hladinu kyseliny močové v těle. A zabránit tak tvorbě krystalů a následným záchvatům dny.
Některé potraviny a nápoje slibně pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové. Odtučněné mléko a káva urychlují vylučování kyseliny močové, třešně mají protizánětlivé účinky a dostatečná konzumace vody napomáhá funkci ledvin, která je pro vylučování kyseliny močové klíčová.
Přestože tyto potraviny mohou pozitivně přispívat k rozpouštění krystalků kyseliny močové v kloubech, zdravotníci doporučují dodržování obecně platných dietních zásad. Dlouhodobá konzumace těchto potravin dnu likviduje.
Lidé trpící dnou by měli konzumovat kvalitní zdroje bílého masa, zařadit do svého jídelníčku ovoce, zeleninu a obiloviny. Dodržováním těchto zásad mohou jedinci trpící dnou pocítit značnou úlevu.
Nízkopurinová dieta
Doporučuje se konzumovat luštěniny, špenát, brokolici, kapustu, česnek, avokádo, hrozny a banány, ale také ořechy a semena. Nízkopurinová dieta může přispět ke snížení hmotnosti, a tím snížit riziko dny a souvisejících metabolických syndromů. Přestože dieta nenahrazuje léky, může minimalizovat potřebu užívání některých z nich.
Co jíst a čemu se vyhnout při dně:
Dodržování nízkopurinové diety vyžaduje dlouhodobou změnu životního stylu a omezení některých požitků, jako jsou sladkosti a alkohol. Dieta také omezuje konzumaci mořských plodů. Obecně se doporučuje vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a do svého jídelníčku zařadit potraviny boháté na makro a mikroživiny.
Ačkoliv nízkopurinová dieta přispívá ke snížení hladiny kyseliny močové, nenahrazuje léky. Kombinace změny stravy s léky poskytuje komplexnější přístup k účinnému zvládání dny. Před jakoukoliv změnou se doporučuje konzultace s lékařem.
Dieta s nízkým obsahem purinů slouží jako cenný nástroj při zvládání hyperurikémie a prevenci přidružených onemocnění, jako je dna. Pochopením výhod a omezení mohou jednotlivci činit vědomá rozhodnutí, aby dosáhli rovnováhy mezi úpravou stravy a dalšími lékařskými zákroky pro dosažení optimálních zdravotních výsledků.
Zdroje: www.arthritis.org, versusarthritis.org, www.medicalnewstoday.com