Kolorektální karcinom představuje celosvětově obrovskou zdravotní výzvu, přičemž jeho výskyt stoupá i mezi mladšími dospělými.
Zatímco genetické faktory a rodinná anamnéza jsou nezměnitelné, stravovací návyky nabízejí modifikovatelnou cestu, která by mohla potenciálně snížit riziko tohoto život ohrožujícího onemocnění.
Kolorektální karcinom
Toto zhoubné onemocnění, které postihuje tlusté střevo a konečník, souvisí jak s genetickými dispozicemi, tak s faktory životního stylu, včetně stravy. Alarmující je, že prognózy naznačují výrazný nárůst případů u osob mladších 50 let do roku 2030, což zdůrazňuje naléhavost účinných preventivních opatření.
Vliv stravy na riziko rakoviny
Nedávné studie zdůrazňují vliv výběru stravy na riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku a vyzdvihují ochrannou roli potravin bohatých na vitamin D.
Nedávné výzkumy naznačují souvislost mezi sníženou konzumací těchto potravin a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny, přičemž prospěšné jsou zejména mléčné výrobky, ryby, houby a vejce.
Ochranná role vitaminu D a jeho optimální příjem
Pokračující výzkum osvětlil souvislost mezi příjmem vitaminu D a sníženým rizikem časného vzniku kolorektálního karcinomu. Údaje z rozsáhlých sesterských studií ukazují, že vyšší obsah vitaminu D ve stravě, zejména v potravinách, nikoliv v doplňcích stravy, koreluje s významným ochranným účinkem proti tomuto typu rakoviny.
Nové důkazy naznačují, že i skromné množství vitaminu D ve stravě může poskytovat významnou ochranu. Konzumace množství odpovídajícího třem sklenicím mléka denně může u mladých dospělých snížit riziko na polovinu, ačkoli optimální množství příjmu se může lišit v závislosti na individuálních zdravotních potřebách a expozici slunečnímu záření.
Strategická dietní prevence
Mléčné výrobky: Mléčné výrobky jsou cenným zdrojem vitaminu D a vápníku, mohou hrát roli v buněčné regulaci a vykazovat antikarcinogenní vlastnosti, zejména v oblasti tlustého střeva.
Ryby: Konzumace ryb je bohatá na omega-3 mastné kyseliny a vitamin D, což je spojeno se snížením zánětu a potenciálně nižším rizikem vzniku rakoviny.
Houby: Houby jsou jedinečné svým obsahem vitaminu D z rostlinných zdrojů, zejména pokud jsou vystaveny slunečnímu záření. Mohou tak podporovat imunitní funkce a potenciálně bránit růstu rakovinných buněk.
Vejce: Jsou všestranným zdrojem vitaminu D a dalších základních živin, podporují celkové zdraví a případně napomáhají prevenci rakoviny.
Na video se podívejte zde:
Myslete na vitamin D
V oblasti prevence kolorektálního karcinomu se strava ukazuje jako základní kámen strategie. Zařazení potravin s vysokým obsahem vitaminu D spolu s vyváženou stravou bohatou na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky by mohlo být klíčem ke zmírnění rizika této stále častější rakoviny.
Žádná potravina sice nezaručí prevenci rakoviny, ale komplexní přístup k výživě v kombinaci s pravidelnými preventivními prohlídkami a zdravým životním stylem představuje nejlepší obranu proti vzniku kolorektálního karcinomu.
Zdroje: www.aazdravi.cz, www.gastrojournal.org, www.medicalnewstoday.com