Je dobré vědět, že hořčík hraje důležitou roli při práci více než 300 enzymů, které se podílejí na různých chemických reakcích v těle. Například regulují krevní cukr, tlak, svalové a nervové funkce a podílejí se na stavbě bílkovin. Hořčík rovněž působí jako elektrický vodič, který stahuje svaly, což například ocení vaše srdce. Více než polovina hořčíku se nachází v kostech a zbytek v různých tkáních po celém těle.

Proč je třeba hlídat obsah hořčíku v těle

Zásadní je fakt, že hořčík reguluje nervové a svalové funkce v celém těle, včetně srdečního svalu. Kolem tohoto minerálu byla provedena řada studií, z nichž vyplývá, že dostatečný příjem hořčíku snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Kromě toho ale napomáhá i k regulaci cholesterolu a krevního tlaku.

S postupujícím stárnutím se rozvíjí riziko osteoporózy. Jelikož je hořčík klíčovou složkou struktury kostí, jeho dostatek hraje důležitou roli při udržování jejich hustoty.

Neméně důležitý je význam hořčíku při metabolickém zdraví. Napomáhá totiž k lepšímu trávení mastných kyselin a bílkovin a podporuje správnou regulaci hladiny glukózy v krvi.

Pokud špatně spíte, možná vám chybí právě tento minerál, který hraje významnou roli v procesu hlubokého spánku tím, že napomáhá ke zklidnění nervového systému a přechodu mozku do klidového stavu.

Předpokládá se, že hořčík snižuje hladinu stresového hormonu v těle a má vliv na snížení úzkostí a projevů deprese.

Nedostatek hořčíku

Mezi základní projevy nedostatku tohoto minerálu patří svalové křeče, únava, nedostatek energie, nespavost, úzkosti. Vždy je ale dobré o těchto stavech informovat svého lékaře, který na základě krevních testů zjistí, jak na tom s hořčíkem jste. Jeho hladinu totiž mohou ovlivnit i některé léky.

V jakých potravinách najdete hořčík

Tělo si hořčík nevyrábí, takže je třeba mu ho dodávat. Buď z jídla, nebo z doplňků stravy. Hodně záleží na tom, co všechno obsahuje skladba vašeho jídelníčku. Velké množství hořčíku se vyskytuje v dýňových nebo chia semínkách a taky mandlích nebo kešu ořeších.

Ve vašem jídelníčku by neměla chybět ani listová zelenina, počínaje špenátem, konče kapustou. Skvělým zdrojem jsou fazole a sojové produkty nebo obiloviny jako hnědá rýže. S ohledem na hořčík patří na talíř i losos.

Mimochodem, pokud konzumujete dostatek mléčných výrobků, zejména jogurtu a mléka, dostáváte do těla rovněž hořčík. Z ovoce pak nezapomínejte na banány, avokádo, ale také maliny nebo ostružiny. Do výčtu je třeba zařadit i celozrnné výrobky a možná pro někoho překvapivě i kvalitní hořkou čokoládu.

Zařadit potraviny s vysokým obsahem hořčíku do jídelníčku není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ráno si můžete pochutnat na bílém jogurtu s banánem a ovesnými vločkami.

Ke svačině si dáte hrst mandlí nebo dýňových semínek, k obědu celozrnný toast s půlkou avokáda a den zakončíte večeří s kouskem lososa, hnědé rýže a salátem z čerstvého špenátu. A někdy během dne si můžete dát ke kávě jako dezert čtvereček hořké čokolády.

Zdroje: www.uhhospitals.org www.verywellhealth.com www.webmd.com nutritionsource.hsph.harvard.edu