Na co si dát pozor
Dr. Karla Saint Andre, endokrinoložka z Houston Methodist, zdůrazňuje klíčovou roli, kterou naše strava hraje při utváření našeho vnitřního zdraví, a to nejen v souvislosti s dobře známým důsledkem přibývání na váze.
Nezdravý výběr potravin, který vede k nárůstu hmotnosti, je běžně spojený se zvýšenou hladinou zánětu v těle. Tento problém však daleko přesahuje pouhé číslo na váze. Nevyvážená strava, která se vyznačuje konzumací zpracovaných potravin, přímo aktivuje zánětlivé procesy.
V typickém jídelníčku převažuje pět typů potravin, které jsou označované za viníky zánětů. Jsou jimi červené a zpracované maso, rafinované obiloviny, nejrůznější pochutiny, limonády a smažené potraviny. Všechny tyto položky mají jedno společné – obsahují přidané cukry, nasycené tuky a trans mastné kyseliny, což z nich činí hotové spouštěče zánětů. Alkohol, v kombinaci s potravinami podporujícími zánět, může tento problém ještě zhoršit.
Příčina zánětlivé reakce spočívá v tom, jak tělo reaguje na zpracované potraviny ve srovnání s těmi nezpracovanými. Zatímco tělo účinně metabolizuje živiny ze zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků, zpracované potraviny, zatížené rafinovanými cukry, tuky a obilovinami, představují problém. Vysoké množství tuku a cukru je pro naše tělo v podstatě toxické a spouští zánětlivé procesy různými přímými i nepřímými mechanismy.
Pryč s nimi
Jedním z kritických faktorů, které přispívají ke vzniku zánětů, je nerovnováha mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Ideální poměr je zhruba 3:1, ale v typické stravě je poměr často 10:1, což podporuje zánětlivá onemocnění. Proto se doporučuje zvýšit konzumaci omega-3 a zároveň minimalizovat příjem omega-6.
Které potraviny způsobují zánět?
Důsledky konzumace potravin podporujících záněty mohou být dalekosáhlé. Projevit se mohou chronickou únavou, infekcí, bolestí kloubů a svalů, nespavostí a gastrointestinálními problémy. Přetrvávající zánět vede k tvorbě oxidačního stresu, což je cyklus, který může vyústit v závažné zdravotní potíže, jako jsou vysoký krevní tlak, cukrovka, srdeční onemocnění, rakovina, onemocnění jater a ledvin.
A o jaké potraviny jde? Sladkosti, jako je komerční pečivo, balené dezerty, zmrzlina a cukrovinky. Nezdravé svačinky, jako jsou bramborové lupínky a popcorn do mikrovlnné trouby. Zpracované maso, včetně slaniny, klobás, párků v rohlíku a salámu. Tavené sýry, například sýrový dip a plátky amerického sýra. Sladké nápoje, včetně limonád a sportovních nápojů. Smažená jídla a ta, které běžně seženete v rychlém občerstvení. Tyto potraviny okamžitě vyřaďte z jídelníčku, ať si neublížíte.
Zprvu je stačí omezit a následně krok za krokem pokračovat až k jejich úplné absenci v našem stravovacím plánu. Namísto nich pak zařaďte stravu bohatou na přirozené zdroje sacharidů a tuků. Tou je především ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, tučné ryby a olivový olej.
Právě tyto potraviny přispívají ke zdravému životnímu stylu, stabilizují hladinu inzulínu, udržují optimální poměr omega-3 a omega-6 tuků a snižují riziko vzniku zánětu. Vědomý výběr stravy hraje zásadní roli při podpoře celkového zdraví.
Zdroje: www.health.harvard.edu, health.clevelandclinic.org, www.cnbc.com