Působivý název

Fosilie obrovského starověkého krokodýla objevila paleontoložka L. Zannová ze Státní univerzity Severní Karolíny se svými kolegy (S. Drymalová, S. Nesbitt, V. Schneider). Pravěcí monumentální predátoři mají prý mít stejně působivá jména, pojmenovali ho proto Carnufex carolinensis. Latinské slovo carnufex znamená řezník, carolinensis vyjadřuje, že je z Karolíny. Takže karolínský řezník. O nálezu tohoto vrcholového predátora, který si po dnešní Severní Karolíně chodil vzpřímeně po dvou, informoval tým vědeckou obec ve studii uveřejněné v časopise Scientific Reports.

Krokodýlí pradědové

První teropodní dinosauři a s nimi pradávní příbuzní i předci dnešních krokodýlů s mohutným trupem obývali Pangeu, dnešní jižní polokouli v době triasu. Karolínský řezník patřil do široké skupiny krokodýlomorfů. Jak paleontologové ve studii uvedli, krokodýlomorfové nebyli jediní velcí masožravci triasu. Kromě nich v té době žilo nejméně pět různých linií plazů – archosaurů, z nichž většina byla linie krokodýlí. A větev jedné linie vedla k dnešním aligátorům, krokodýlům a gharialům. Pokud jde o velikost a počet, právě archosauři byli vládci triasu. „Dokud jsme nerozluštili příběh Carnufexe, nebylo jasné, že raní předkové krokodýlů byli mezi těmi, kteří se ucházeli o roli vrcholového predátora v Severní Americe před vládou dinosaurů,“ uvedla Zannová v tiskové zprávě.

Co prozradily fosilie

Paleontologický tým Zanneové zkamenělé ostatky řezníka staré 231 miliónů let nalezl v oblasti Chatham v Severní Karolíně. Byla to neúplná lebka, čelist a pár zubů. Nalezené fosilie naskenovali a vytvořili 3D rekonstrukci lebky. Lebeční švy nebyly srostlé, což znamená, že nalezený exemplář byl v období růstu, když v usazeninách pozdního triasu zanechal svou fosilní stopu. Jak přesně byl veliký, se neví. Spolu s lebkou ale byly nalezeny i kusy obratlů, žeber a levá pažní kost. Vědci odhadují jeho délku, přesněji řečeno výšku na tři metry. Dorostlí jedinci mohli být větší. I s touto velikostí patřili mezi největší masožravce své doby. Zároveň jsou nejstarší a největší příbuzní krokodýla. Karolínský řezník žil na souši. Svými drtivými černými zuby „porcoval“ plaze s krunýři i rané příbuzné savců.

Zdroj: Youtube

Masové vymírání

V pozdním triasu byla Severní Karolína teplou a vlhkou oblastí poblíž rovníku, která se právě začínala oddělovat od Pangei. V té době, zhruba před 200 miliony lety, začalo z neznámých důvodů hromadné vymírání. Podlehlo mu mnoho linií krokodýlů, včetně Carnufexe. Přežili jen malé druhy a raní teropodní dinosauři. Z evolučního pohledu tak uvolnili místo novým druhům, a z dinosaurů se stali skuteční „strašní ještěři“. Ti pak dle Zannové „… plnili roli predátorů po dalších 135 milionů let.“ Jak ještě paleontoložka uvedla v tiskové zprávě: „Fosilie z tohoto období jsou pro vědce nesmírně důležité, protože zaznamenávají nejranější výskyt krokodýlů a teropodních dinosaurů. Dvou skupin, které se vyvinuly v období triasu, a přesto se jim podařilo přežít do dnešních dnů v podobě krokodýlů a ptáků.“

Zdroje: www.iflscience.com, www.nationalgeographic.com