Teroristická organizace Islámský stát (ISIS) se řídí podle něčeho, co by se dalo nazvat „brožura“ 27 pravidel zacházení s otrokyní. Našli bychom v ní pokyny, jak zajmout, udržet a sexuálně zneužívat ženské otrokyně.

Trh s otrokyněmi

Je to až neuvěřitelné, čeho se mladí radikálové jsou schopni dopustit. Nazand Begikhani pro CNN uvedl, že se ženami „zachází jako s dobytkem“. Přímo v příručce se otrokyně přirovnávají k majetku. Trh s otroky je přitom u této teroristické organizace běžným zdrojem příjmů a hlavním lákadlem pro čerstvé členy.

Knížečka vysvětluje, že je podle Koránu přípustné zajímat nemuslimy, hlavně tedy Židy a křesťany. Kromě toho členové ISIS unášejí ženy patřící k jezídské náboženské menšině v Sýrii a Iráku. Sunnitští radikálové z Iráku a Sýrie měli podle dat z roku 2014 unést asi 2500 příslušníků této skupiny.

Unášení muslimek příručka objasňuje slovy „konsensus se přiklání k jeho zákazu... my [Isis] se přikláníme k přijetí konsensu“. Pro muslimky tedy pravidla zatím neplatí a unášet se nesmějí. (Zdroj: www.independent.co.uk)

Znásilnění je povoleno

Nejvíce šokující je mezi pravidly povolení znásilnění otrokyně ihned po tom, co je unesena. Pro sex by zároveň měla být „otrokyně“ dostatečně zralá. Nezáleží tedy na věku, ale na osobním uvážení únosce.

Pohlavní styk s vězněnou ženou ospravedlňuje ISIS výňatkem z Koránu, kdy Alláh Všemohoucí údajně řekl: „Úspěšní jsou věřící, kteří střeží svou cudnost, s výjimkou svých manželek nebo (zajatců a otroků), které vlastní jejich pravé ruce, protože pak jsou osvobozeni od viny…“

I zákazy existují

V příručce nejsou pouze povolení, ale také zákazy. Únosce například nemůže prodat ženu, která se stane matkou dítěte. Zároveň je zakázané bití za účelem dosažení uspokojení a do obličeje. Povolený je však naopak disciplinární výprask. Určení toho, jaké povahy bití je, je opět ponecháno na členovi ISIS.

Další zákaz se vztahuje na matku a jejich děti. Nákupem může únosce od sebe oddělit matku a její dospělé dítě, naopak nemůže tak učinit u dítěte předpubertálního.

Zákaz se také týká sexu s případnou otrokyní své manželky, ta je ve vlastnictví někoho jiného. Podobně je zakázán sex s otrokyní, která je vdaná za někoho jiného: V tomto případě si ji může únosce užívat jinak než sexuálně, na to má nárok jen manžel. (Zdroj: www.hrw.org)

Nejtěžší hřích - útěk

Co ukládá únosci příručka, pokud mu otrokyně uteče? Podle Alláhova šaría nemá dostat žádný trest, má být však pokárána takovým způsobem, aby odrazovala ostatní od stejného útěku. Zároveň je přímo v pravidlech útěk otroka přiřazen k těm nejhorším hříchům.

Realita?

Je však nadmíru jasné, že realita je jiná, než se popisuje v příručce.

Human Rights Watch provedli rozhovor s jezídskými dívkami, kterým se povedlo uniknout ze zajetí. Popsaly krutý systém organizovaného znásilňování, sexuálního otroctví a nucených sňatků.

Příběh Aminy mluví sám za sebe. Ve svých 18 letech byla spolu s celou rodinou unesena členy ISIS. Všechny od sebe oddělili a Amina se na tři roky stala v Mosulu sexuální otrokyní. Přežila jen díky letadlům, která osvobozovala Mosul. Její setra takové štěstí neměla, utrpení už nemohla snést a spáchala sebevraždu. (Zdroj: nehemia.cz)