O českých prezidentech lze říci, že měli jak obyčejné chutě, tak někdy i nečekané preference, nebo byli extrémně skromní a odbývali se. Při bližším pohledu na stravovací návyky z historie našich prezidentů zjistíme, že si většinou pochutnávali na běžných a tradičních českých jídlech. Dokonce i v dobách nedostatku sdíleli stejnou kuchyni jako jejich spoluobčané.

Gustáv Husák a jeho „vězeňská strava“

Gustáv Husák, jediný Slovák mezi československými prezidenty, měl výjimečný jídelníček kvůli dopadům svého desetiletého věznění, které těžce poznamenalo jeho zdraví. Ačkoli by si rád dopřával bohatou stravu, jeho zdravotní stav mu to nedovolil. Měl však slabost pro vodu z islandských ledovců, kterou si nechával dovážet, protože balená voda u nás ještě nebyla k dispozici. Věřil, že tato voda spolu s olejem z tresčích jater blahodárně působí na imunitní systém a celkovou pohodu. To byl asi jeho největší výstřelek. Ale za jeho dlouholetého působení naše země příliš nevzkvétala pod taktovkou komunistického režimu, takže se na internetu objevují i „zajímavé“ a trochu sarkastické recepty na dobová jídla. Pochutnali byste si dnes na Husákových špagetách? Posuďte sami podle receptu na tomto „vzpomínkovém“ videu:

Zdroj: Youtube

Abstinence od alkoholu a dodržování speciálních diet nebyly u českých prezidentů ničím neobvyklým. Několik prezidentů, včetně Masaryka a Beneše, bylo abstinenty. Stravování Gustáva Husáka bylo ovlivněno obavami o zdraví, což vedlo k závislosti na minerálních vodách a oleji z tresčích jater.

Masaryk a jeho střídmost

Prezident T. G. Masaryk, známý svými skromnými stravovacími návyky, si potrpěl na vkusně připravené a pěkně naservírované pokrmy, zvláště si pochutnával na dobrém dezertu. K jeho oblíbeným patřily švestkové knedlíky sypané mákem a bílá káva s domácím koláčem k večeři. Zdůrazňoval význam vyvážené stravy, věnoval pozornost tomu, co jí, a dodržoval střídmost.

Václav Havel jídlo miloval i sám vařil

V době prezidentství Václava Havla se na jídelníčku oficiálních setkání často objevovala tradiční česká jídla, což odráželo vlastenecký přístup. Při slavnostních příležitostech prezident pořádal rybí večírky s rybami pocházejícími z místních regionů. Na mezinárodních setkáních připravovali čeští kuchaři pokrmy z místních surovin a podle místních receptů, aby propagovali národní kuchyni. Havel sám prý i dobře a rád vařil.

Stravovací návyky českých prezidentů byly ovlivněné různými faktory, včetně jejich osobních preferencí, zdravotního stavu a společenského kontextu stravování. Zatímco někteří prezidenti rádi vařili a experimentovali s novými pokrmy, jiní se zaměřovali na propagaci tradiční české kuchyně.

Souhrnně lze říci, že jejich kulinářské preference se pohybovaly od běžných až po překvapivé. Poněkud osobité chutě Gustáva Husáka byly pravděpodobně důsledkem jeho náročného pobytu ve vězení. Navzdory rozdílům jednotlivých českých prezidentů k přístupům ve stravování zůstalo jedno shodné: důraz na jednoduchá a chutná jídla, která odrážela chutě českého národa.

Zdroje: www.coopclub.cz, www.phil.muni.cz, fresh.iprima.cz