Obhlídka nejbližší hvězdné soustavy vzdálené asi 4,2 světelných let byla součástí probíhajícího programu na lov mimozemšťanů v hodnotě 100 milionů dolarů. Má název Breakthrough Listen a využívá dalekohledy rozmístěné po celém světě, jež zachytávají neobvyklé signály.

Pětihodinový příval rádiových vln, který spadal do úzkého pásma 982 MHz, mezi zvláštnosti rozhodně patřil. Znovu se však už nikdy neobjevil. Některé indicie však nasvědčovaly tomu že BLC1 vyprodukovaly mimozemské technologie.

Zdroj: Youtube

Mezi hlavní stopu patřil fakt, že radioteleskop signál zachytil jen tehdy, když byl namířen přímo na Proxima Centauri. Úzké frekvenční pásmo zase napovídalo, že ho nevydávají hvězdy či jiné astrofyzikální zdroje. Posledním znamením byla jeho délka. Ta mohla být znakem rušivých signálů z uměle vyrobených objektů, jako jsou například letadla či satelity.

Proxima Centauri a mimozemšťané

Proxima Centauri je hvězdou, která se těší velké oblibě. Obíhají kolem ní tři planety, z nichž jedna, s názvem Proxima Centauri b, se nachází v tzv. obyvatelné zóně. To znamená, že může mít atmosféru a vodu v kapalném skupenství. Jde o dosud nejbližší exoplanetu, u níž nelze vyloučit přítomnost mimozemské inteligence. Zatím ji však pozemšťané nemohou fyzicky navštívit.

Proto v dubnu 2019 začal hvězdnou soustavu sledovat astronom Adrew Zic, jež v té době působil jako doktorand na univerzitě v Sydney. Společně s týmem z Breakthrough Listen nasměroval dalekohled CSIRO radioteleskopické observatoře Parkes v Novém Jižním Walesu v Austrálii na planetární soustavu a začal pátrat po zvláštních signálech. Nakonec zachytil BLC1.

Fascinující objev začala podrobovat různým testům Sofia Sheikh z Pelsylvánské státní univerzity. Ta nakonec zjistila, že BLC1 je výsledkem rádiového rušení, které ale nepochází z mimozemských vysílačů, ale přichází přímo ze Země.

Omlouváme se, říkají vědci

Vědkyni se to podařilo prokázat tím, že pátrala v celém frekvenčním rozsahu přijímače observatoře Parkes. Nakonec se jí podařilo najít několik dalších signálů, jež jsou s BLC1 příbuzné. Otázkou však stále zůstává, odkud rádiové vlny pochází.

„Myslíme si, že BLC1 byl stvořen procesem intermodulace. Tedy, že se smíchaly dvě frekvence a vytvořily tak nové rušení," vysvětluje vědec z australské Curtinovy univerzity v Perthu a mluvčí iniciativy Breakthrough Listen Danny C. Price. Tento princip je běžný v hudební tvorbě. „Když přeženete zesílení elektrické kytary, intermodulace k čistému tónu přidá zkreslení. BLC1 je tedy možná jen zdeformovaný signál pocházející ze zařízení, jež mělo přehnaně nastavený radiofrekvenční zesilovač."

Rádiový zdroj se pravděpodobně nacházel v okruhu několika set kilometrů od dalekohledu. Že se objevil až během pozorování Proximy Centaury, je podle vědců jen náhoda. I přesto, že BLC1 nevyprodukovaly mimozemské civilizace, poskytl výzkumníkům cenné zkušenosti s dekódováním vesmírných „emisí". Projekt Breakthrough Listen tak rozhodně nekončí.

Zdroje: www.denik.cz, www.livescience.com, www.novinky.cz