Archeologové nález objevili ve vápenci na pobřeží ostrova Skye u západního pobřeží Skotska.

Fosilii nalezla doktorandka Edinburské univerzity Amelia Pennyová během terénní exkurze na ostrově v roce 2017. Hledali zde stopy dinosaurů, když si Amelia všimla čelisti pterosaura vyčnívající z vápence v oblasti známé jako Brothers' Point. Podle toho, jak trojrozměrná zkamenělina vypadala, dostala název Dearc sgiathanach, neboli "okřídlený plaz". Pterodaktylové se dále vyvíjeli i po celé období triasu a v období křídy byli velcí jako stíhačky s rozpětím křídel až neuvěřitelných 12 metrů.

Přestože populární média často nesprávně označují pterosaury jako "létající dinosaury", ve skutečnosti jsou dinosauři definováni jako potomci posledního společného předka Saurischia a Ornithischia. To pterosaury zcela vylučuje, protože jsou blíže příbuzní ptákům a ostatním dinosaurům než krokodýlům nebo jiným žijícím plazům. Zároveň nejsou ani předky ptáků.

Jak vypadal pterosaur?

Tento pterosaur neboli pterodaktyl, jak název napovídá, byl okřídlený plaz, který byl současníkem dinosaurů. Pterosauři byli první obratlovci, kteří dokázali létat. A byli skutečně obrovští, někteří dosahovali i velikosti dnešních letadel, což jim ještě přidávalo na majestátnosti.

Nález se Skotska bylo ještě mládě, protože jak trojrozměrná zkamenělina ukazuje, jeho rozpětí křídel bylo kolem 2,5 metru a jeho kosti hlavy a hřbetu byly ještě srostlé, stejně jako mikrostruktura kostí, jež byla ještě v periodě růstu. Přestože se jednalo jen o mládě, je to největší dosud objevená zkamenělina pterosaura z období jury, jež byla datována do doby před 170 miliony let. Fosilie ve vápenci ukázaly jednoznačně jehoaerodynamickou hlavu a zkřížené zuby, které při lovu sloužily jako klec.

Na video National Geographic se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Pterosauři nebyli předky ptáků

Pterosauři existovali po většinu druhohor: od pozdního triasu do konce křídy a jsou tak nejstaršími známými obratlovci, u nichž se vyvinula schopnost létat. Jejich křídla tvořila blána z kůže, svalů a dalších tkání. Pterosaury je možné rozdělit na dva hlavní typy - bazální pterosaury, kteří byli menší s plně ozubenými čelistmi a obvykle dlouhým ocasem, a pak pterodaktyloidy, kteří se vyvinuli v mnoha velikostech, tvarech a způsobech života.

Pterodaktyloidi měli užší křídla a volné zadní končetiny, velmi redukovaný ocas a dlouhý krk s velkou hlavou. Pohybovali se velmi dobře jak na zemi, tak ve vzduchu a některé jejich druhy dokázaly běhat a brodit se nebo plavat.

Jejich tělo a části křídel byly pokryty srstí z chlupovitých vláken. Tato tzv. pyknovlákna rostla v několika formách, od jednoduchých vláken až po rozvětvená péra, z nichž se pomalým vývojem zřejmě vyvinulo dnešní peří.

Na video se podívejte tady:

Zdroj: Youtube

Dosud nejzachovalejší pterosauří zkamenělina celé Británie

Kdyby mělo nalezené mládě možnost dorůst do dospělosti, nejednalo by se o více než desetimetrové monstrum, ale jistě by měl rozpětí křídel kolem tří metrů.

"Pterosauři zachovaní v takové kvalitě jsou nesmírně vzácní a obvykle jsou vyhrazeni vybraným skalním útvarům v Brazílii a Číně. A přesto se obrovský, skvěle zachovalý pterosaurus vynořil z přílivové plošiny ve Skotsku," uvedla Natalia Jagielska, doktorandka na Edinburské univerzitě.

Aby byla fosilie vyjmuta co nejopatrněji, byly použity pily s diamantovým hrotem. Poté rentgenová počítačová mikrotomografie a podrobná vizuální kontrola odhalily dobře zachovalou kostru s kostmi. Podle Steva Brusatteho, profesora a vedoucího katedry paleontologie a evoluce na Edinburské univerzitě se jedná o nejzachovalejší pterosauří nález ve Skotsku vůbec a pravděpodobně i o nejlepší britskou kostru nalezenou od počátku 19. století.

Nález přepisuje historii

Z období střední jury se obecně nezachoval mnoho fosilií, protože klimatické podmínky nebyly příznivé pro to, aby vydržely. Díky tomuto nálezu z roku 2017 muselo dojít k přehodnocení poznatky o tomto pravěkém živočichovi. Je totiž jasné, že pterosauři se vyvinuli do mnohem větších rozměrů dříve, než se dosud předpokládalo.

Aby pterosauři mohli létat, měli duté kosti s tenkými stěnami. Právě díky této křehké konstrukci se většina kostí nezachovala. O to vzácnější je fakt, že kostra ze Skotska, 160 milionů let po smrti ptakoještěra, zůstává v téměř nedotčeném stavu, členitá a téměř kompletní... Vědci plánují kostru dále zkoumat.

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Pterosaur, www.thevintagenews.com, www.baodongnai.com.vn