U každého rybníka

I pokud si člověk hned nespojí název rostliny s její podobou, záhy si vybaví, že ji určitě ledaskde viděl. Dorůstá výšky padesát až sto padesát centimetrů, je to vytrvalá aromatická bylina, která má charakteristické hnědé válcovité palice na dlouhé zelené lodyze.

Často ji kreslí i děti, aby znázornily rákosí u vody. Má různé zábavné lidové názvy, jako tatarčík, tatarské zelí, nejedlík nebo svatá třtina.

Vůně je nejnápadnější, když zlomíte oddenek. Oddenky se dají kandovat a rostlina se využívá i do zubních past, parfémů či žvýkaček. Má nahořklou chuť, která se neztratí v některých likérech.

Pochází z jižní Číny, odkud se dostal do Indie a odtamtud v 16. století na naše území. Najdeme ho po celé Evropě, Asii i severní Americe.

U nás roste roztroušeně u rybníků nebo u pomalu tekoucích vod, v tůních, bažinách a vlhkých příkopech, ale vlivem úprav krajiny ho postupně ubývá.

Indové a Číňané puškvorec používali jako léčivo, stejně jako staří Řekové, Římané a Egypťané. Tatarské kmeny věřily, že puškvorec čistí vodu, a že tam, kde roste, je voda pitná a nezávadná.

Připisuje se mu mnoho léčivých efektů: podporuje činnost ledvin a čistí krev, účinkuje proti bolesti hlavy, stresu i migréně, pomáhá na artritidu, revmatismus, posiluje kosti a klouby, urychluje regeneraci a hojení po nemocech a úrazech. Při problémech s dýchacími cestami podporuje vykašlávání.

Puškvorec a metabolismus

Zejména prášek z kořene je vynikajícím pomocníkem na žaludeční a střevní potíže. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zvyšuje jejich kyselost. Má mírně povzbudivé účinky a dokáže utišit křeče v zažívacím traktu. Posiluje játra a celkově dokáže srovnat metabolismus.

Stačí užívat jednu čajovou lžičku jednou až třikrát denně a brzy poznáte změnu. Namletý kořen zalijte 250 mililitry studené vody, potom přiveďte k varu a vařte dvě až pět minut. Po lehkém potřebném vychladnutí vypijte.

Puškvorec a krevní oběh

Rostlina zlepšuje a posiluje cirkulaci krve a celkově kardiovaskulární systém, takže je účinnou součástí koupelí a masážních přípravků, například v podobě éterického oleje.

Kořen rovněž pomáhá například proti chudokrevnosti, protože urychluje krvetvorbu, a pomáhá regulovat krevní tlak.

Jednou z možností, jak ho účinně užívat je s pomocí macerace za studena, kdy jej nevaříme. Jednu čajovou lžičku zalijeme vlažnou vodou a necháme ustát přes noc. Ráno před vypitím jenom trochu ohřejeme a scedíme.

Alternativou je jednu lžičku oddenku zalít 250 mlililitry vroucí vody, nechat deset minut odstát, pak scedit a pít studený jednou až dvakrát denně.

Mezi účinné látky obsažené v rostlině patří silice, slizy, cukry, třísloviny, hořčíny, glykosidy, pryskyřice atd.

Zdroje: www.awashop.cz, botanic.cz, www.bylinkyhorakyne.cz, www.letokruh.com, www.fromnature.cz

Související články