Zdravotní zázrak

Ačkoliv je název této bylinky poněkud legrační, přínosy pro naše zdraví má obrovské. Puškvorec se řadí mezi mokřadní rostliny. Původ této bylinky je třeba hledat v Asii, odkud se rychle rozšířila do všech koutů světa. 

Puškvorec obecný neboli Acorus calamus je rostlinou z čeledi árónovitých. Jde o trvalku, která může dosáhnout výšky až před 1 metr. Pro puškvorec jsou typické listy mečovitého tvaru, díky kterým se bylinka stává dobře rozpoznatelnou. 

Puškvorec obecný kvete převážně v letních měsících. Je jedinečným zdrojem důležitých a tělu prospěšných látek jako jsou hořčiny, cholin, tříslovina nebo silice. 

Říká se, že zdravotní účinky puškvorce lze přirovnat k účinků další významné bylinky – ženšenu. Pro puškvorec je výrazná velice hořká, a tedy ne příliš příjemná chuť. 

Přesto právě ta činí z této zapomenuté bylinky zdravotní zázrak, který naši předci považovali za všelék. Pro puškvorec je typický také poměrně výrazný pach, kterým se tato bylinka vyznačuje. 

Všelék našich předků

Naši předci skutečně účinky puškvorce využívali ve velkém. Až nám se podařilo na ni zapomenout. Nyní je čas účinky této bylinky opět objevit a vrátit se k přírodě. 

Puškvorec obecný: 

Zdroj: Youtube

S čím vším nám puškvorec může pomoci? Je schopný zahnat chuť na cigaretu a zbavit nás tohoto nepěkného zlozvyku, který škodí našemu zdraví. 

Puškvorec patří k bylinkám, které mají detoxikační účinky. Očišťuje játra, slinivku a žlučník a zbavuje nás žaludečních a trávicích obtíží.

Konzumací puškvorce se zbavíte průjmů, odstraníte pálení žáhy a vrátíte do rovnováhy produkci žaludečních kyselin. 

Pokud se poraníte a potřebujete ránu dezinfikovat, můžete k tomu použít právě sílu puškvorce. V případě, že vás trápí nepravidelná menstruace, je pro vás puškvorec tím pravým ořechovým. Díky látkám v něm obsaženým snadno vyvoláte krvácení. 

Pokud chcete vyzkoušet blahodárné účinky této bylinky, pak si připravte puškvorcový čaj. Jeho příprava má ale přesná pravidla, která je nutné dodržovat. Čaj nikdy neprochází varem. Připravuje se za studena. Lžičku sušeného kořene vložte do vlažné vody a nechte přes noc louhovat. Ráno mírně zahřejte a popíjejte dvakrát denně. 

Zdroje: www.bylinkovo.cz, www.ceskatelevize.cz, www.zahradnictvi-flos.cz