Celý svět se rozhodl reagovat na Putinovu agresi a uvalil na Rusko tvrdé hospodářské sankce ve výši 300 miliard dolarů, které zemi zcela jistě ekonomicky devastují. Hodnota rublu spadla na historické minimum a ukazuje se, že nejen zbraně mluví. Rusko však pravděpodobně stále může čerpat z devizových a zlatých rezerv ve výši přibližně 300 miliard USD. Zásoby jsou tedy stále obrovské.

Na dokument analyzující Putinovy kroky se podívejte tady:

Zdroj: Youtube

Bidenova administrativa a evropské vlády si při uvalování historických sankcí na Rusko stanovily nové cíle. Jejich prioritou a plánem je zdevastovat ruskou ekonomiku a vytvořit domácí tlak na prezidenta Vladimira Putina. JAk se však zdá, ten válku zastavit nehodlá.

Země je i není v krizi. Co to znamená?

Ruská ekonomika sice dostává vážné rány, ale Moskva má stále k dispozici nástroje, jak zabránit úplnému vyčerpání svých rezerv v tvrdé měně. Rusko dočasně zastavil vyplácení úroků zahraničním investorům ze svého státního dluhu ve výši 29 miliard USD. I když lze tento jev nazvat technickou platební neschopností země, neznamená to, že je země skutečně v platební neschopnosti. Bohužel, opak je pravdou a zmeškané platby umožňují Rusku použít měnu jinak. V tuto chvíli na válku. Ve stejnou dobu tím poškozují zahraniční věřitele.

Putin je stále v klidu

I kdyby bylo Rusku zamezeno v přístupu k devizovým rezervám, jež činí přibližně 132 miliard dolarů ve zlatě, země bude stále velmi soběstačná. V loňském roce Rusko vynaložilo na svou armádu asi 62 miliard dolarů. Současná invaze na Ukrajinu je rovněž velmi nákladná: Odhaduje se, že prvních pět dní války mohlo Rusko stát až 7 miliard dolarů v přímých vojenských nákladech.

I přesto ale Putin dokáže pokrýt tyto náklady pomocí nadhodnocených rublů a hotovost mu nedojde dostatečně rychle na to, aby to Ukrajinu zachránilo. I kdyby Ukrajina padla a Rusko mělo stále dostatek financí, neznamená to, že sankce proti němu nebudou mít politický dopad.

Ani nesplácení neznamená krach

Rusko má státní dluh v zahraničí v hodnotě 40 miliard dolarů. Budiž Rusku ke cti, že nikdy v historii nezapomnělo zaplatit úroky nebo kupón z těchto dluhopisů. A i kdyby se Rusko rozhodlo tyto platby nesplácet, aby ušetřilo hotovost, znamenalo by to sice poškození zahraničních správců peněz jako způsob, jak se pomstít EU a USA. Ale země by nekrachla.

I tak ale otázkou zůstává, co se stane s ruským exportem, zejména s ropou a zemním plynem.

Ve třetím čtvrtletí uplynulého roku Rusko vydělalo na mezinárodním prodeji ropy a plynu přibližně 63 miliard dolarů, a tyto zisky jsou vzhledem k obrovskému zdražení nyní ještě mnohem větší. I když sankce na Rusko uvalené v tuto chvíli osvobozují platby za prodej ropy a plynu, je i tak země schopna z těchto zdrojů vydělávat značné částky.

Kromě ropy je Rusko i významnou velmocí, pokud jde o export železa a dalších kovů.

Peníze Rusku hned tak nedojdou

Je tedy jasné, že ani přes významné sankce se ruská velmoc nepoloží, i když problémem mohou být technické a právní problémy spojené se skutečným zpracováním plateb dluhopisů.

Většina ruských bank byla v minulém týdnu odříznuta od systému SWIFT nebo je jim zabráněno obchodovat, není jasné, jak přesně bude Rusko schopno provádět platby mezinárodním protistranám. Ale zřejmě bude. Proto ekonomičtí experti tvrdí, že k potrestání Ruska by vedla jen opatření omezující vývoz ropy a plynu. I kdyby Evropa skutečně přerušila nákupy ruských energií, je pravděpodobné, že by Rusko stále mohlo najít ochotné odběratele. Již nyní se objevují zprávy, že mezinárodní firmy obchodující s komoditami nenacházejí kupce ochotné odebírat ruskou ropu, a to ani s výraznými slevami.

I když by nás obojí velmi výrazně poznamenalo a už i poznamenává, světový mír je daleko důležitější. A i když Rusko bude muset energetické vývozy dále zlevňovat a prodávat je hluboko pod tržními cenami, může stále vydělat více než dříve. To znamená, že může vést válku, aniž by skutečně propálilo veškerou svou tvrdou měnu.

Zdroje:

fortune.com, www.nytimes.com