Pravidelný tvar, ostré hrany a souřadnice 79°58’39.25″S 81°57’32.21″W. Na pyramidu na Antarktidě se může podívat každý z pohodlí svého domova prostřednictvím aplikace Google Earth. Snímek z roku 2009 nepřestává fascinovat jak laickou, tak odbornou veřejnost. Tento jehlan však není za polárním kruhem jediný.

Zprávy o tom, že se uprostřed nehostinné krajiny objevila pyramida, pocházejí již z roku 1910. O více než sto let později pravdivost tvrzení členů polární expedice potvrdily satelitní snímky. Dvě kamenné hory stojí v jižní části pohoří Ellsworth v oblasti zvané Heritage Range, třetí se našla poblíž pobřeží.

Pyramida na Antarktidě

Antarktida je nejchladnější kontinent na Zemi. Má rozlohu téměř 14 milionů km². Její průměrná nadmořská výška činí 1958 m. Průměrné teploty ve vnitrozemí se pohybují od minus 70 °C do minus 10 °C. Dochází zde často k silnému větrnému proudění dosahující síly uragánu. I přesto zde byly objeveny dva druhy kvetoucích rostlin. Okolní moře obývají kromě ryb také kytovci, bezobratlí živočichové a tučňáci. Hojní jsou zde i mořští ptáci.

Pro lidskou rasu je to krajina nehostinná. Nebylo tomu tak ale vždy. Před 90 miliony lety byla plná deštných pralesů, vlhkých bažin a také dinosaurů. Průměrná celoroční teplota se pohybovala kolem 12 °C, voda v řekách byla o 8 °C teplejší. Často zde také pršelo. Rostlinné zbytky ze sedimentů pod Rossovým šelfovým ledovcem dokazují, že ještě před 15 až 20 miliony lety, bylo na tomto kontinentu o 11 stupňů Celsia více než dnes. Tehdy jeho okraje připomínaly dnešní Island.

Mohla v té době Antarktidu obývat neznámá vyspělá civilizace, která byla schopná postavit tak technologicky náročné objekty jako jsou pyramidy? Zastánci alternativní historie si myslí, že ano. „Pokud je kamenná skála postavena uměle, byla by pravděpodobně nejstarším jehlanem na planetě. Zároveň právě ona mohla být předlohou, podle níž se budovaly další podobné objekty," říká záhadolog David Childress.

Obyčejná pyramida?

S ním souhlasí i ufolog Dr. Michael Salla. „Antarktická pyramida je pouze jedním článkem globální sítě pyramid, které jsou rozmístěné kolem celé Země." Jehlanovité struktury mají fungovat jako generátory, postavené za účelem bezdrátového přenosu obrovského množství energie.

Zdroj: Youtube

Eric Rignot, profesor vědy o systémech Země na Kalifornské univerzitě v Irvine a vedoucí vědecký pracovník NASA, je však přesvědčený, že tajemný objekt je pouze dílem přírody. „Je to jen hora, která vypadá jako pyramida." Za jejím tvarem stojí eroze způsobená mrazem a větrem. K ní dochází, když sníh nebo voda během dne roztaje a zaplní trhliny v hornině. Jakmile se v noci ochladí a teploty klesnou, zmrzlý led se rozpíná a způsobuje praskliny. Nakonec se větší kusy skal odlomí. „Stejné síly formovaly i další pyramidové hory, včetně Matterhornu v Alpách," vysvětluje Mauri Pelto, profesor environmentální vědy na Nichols College v Dudley v Massachusetts.

Zdroj:

www.e15.cz, www.idnes.cz, www.express.co.uk, www.cbsnews.com, www.cs.wikipedia.org