Na dně jezera byly pravidelně rozmístěny kameny se záhadnými rytinami. Archeologové si dlouhá léta mysleli, že se jedná o ruiny potopeného města Yuyuan, nebo hlavního města starověkého království Dian. Jenže pak se ukázalo něco zcela jiného. Nalezené budovy totiž byly z kamene, zatímco Dian i Yuyuan byla postavena převážně ze dřeva a hlíny. Vypadá to, že bylo nalezeno město, o němž nemel nikdo ani potuchy.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Zdobená pyramida je záhadou

Architektonický komplex na dně jezera Fuxian se podle sonarového průzkumu rozkládá na ploše přibližně 2,4 km2, proto je zvláštní, že tak velké město nezanechalo žádnou stopu v historických záznamech. Součástí města je i záhadná pyramida, nebo spíše stavba, která pyramidu připomíná. Zdá se však dokonce vyspělejší než egyptské pyramidy.

Kameny, z nichž je postavena, jsou totiž zdobeny různými vzory a symboly. Největší pozornost vědců si vyžádal hlavně jeden kámen, v jehož pravé horní části je vytesán malý kruh obklopený sedmi radiálními liniemi. Ty vypadají na první pohled jako Slunce, zatímco na levé straně kamene je zobrazen podobný kruh se čtyřmi radiálními liniemi.

Rytina Slunce a další záhadné výjevy

Rytiny ve tvaru Slunce jsou na kamenech velmi vzácné. Byly však nacházeny například na bronzových bubnech v 8. až 5. století př. n. l., ale tento symbol na nalezeném kameni je ještě starší. Experti jej datovali do doby před více než 1800 lety. Kromě toho byly na kameni vyryty i symboly připomínající masky. Jejich ploché tváře a vroubkované zuby však vůbec neodpovídají rysům lidského obličeje. Symboly zatím není možné rozluštit, stejně jako znaky pro čísla "0" a "1" a sedm otvorů vyrytých do kamenů v úhledném designu. I když každý znak a symbol něco připomíná, jejich skutečný význam dosud nikdo nezná.

Neméně zajímavý je fakt, kdo mohl do kamenů pod mořem před 1800 lety podobné rytiny udělat a jaké nástroje byly použity.

Zdroje:

www.theepochtimes.com

www.ancient-origins.net

awakeningtimes.com

www.travelchinaguide.com