Poloostrov Kola se nachází na severozápadě Ruska. Je jedním z největších evropských poloostrovů. Geologicky zaujímá severovýchodní okraj Baltského štítu. Je ohraničen Bartesovým a Bílým mořen a má rozlohu kolem 100 000 km2. Většina oblastí poloostrova Kola má subarktické klima. Průměrná teplota v červenci je asi +11 °C.

Mimořádný objev zvláštních útvarů zažehl plamínek naděje, že právě zde ležela bájná země Hyperborea. Údajně byla soupeřem vyspělé Atlantidy. Měli zde žít bohové, jež sestoupili z nebes. Bylo to místo obrovské prosperity a technologií. Její obyvatelé měli být nesmrtelní. Příběhy praví, že to byla země věčného slunečního svitu, tepla, štěstí a hojnosti.

Toto legendární místo se mělo nacházet daleko na severu, za polárním kruhem, poblíž Severního pólu. Na mapách se objevovalo od dob Alexandra Velikého. Po několika katastrofách se však mělo rozlomit na menší ostrůvky. Na konci 17. století Hyperboreu označil švédský renesanční učenec Olaus Rudbeck za kolébku lidstva. Tuto představu pak o dvě století později rozpracovala madame Blavatská ve své nauce o rasách. Z ní čerpali němečtí nacisté. Bájná země měla být původní domovinou dokonalých Árijců, kterou však zničily ostatní národy. Poloostrov Kola se tak stal cílem vědeckých výzkumníků i nadšenců, snažící se odhalit jeho tajemství.

Ruské pyramidy

Pyramidové útvary začali zkoumat archeologové na počátku dvacátých let minulého století. V jejich čele stál ruský badatel, lékař a senzibil Alexander Vasiljevič Barčenko. Ten potvrdil, že pyramidy byly postaveny ztracenou civilizací asi před 9 000 až 40 000 lety. Svůj výrok založil na zvláštních událostech, které se během jeho expedice staly.

Již na cestě zafoukal tak silný vítr, že téměř převrátil jeho loďku. Účastníci výpravy prý pociťovali odpor neznámé přírodní síly. Nevzdali se a v těžce přístupných místech tundry narazili na opracované žulové kameny a vydlážděné zbytky prastarých cest. Dlouho se nevědělo, co senzibil se svým týmem našel. Jiná expedice totiž jeho objevy popřela a označila je za pouhou fantazii. Barčenko byl pak zabit 25. dubna 1938 v tzv. Stalinově Velké čistce.

Nová expedice

Další mise se uskutečnila až v roce 2007. Vedl ji profesor Ruské akademie přírodních věd V. Chudinov a profesor geologických a geografických věd Dmitrij Subetto. Tým zkoumal záhadné objekty z vrtulníku prostřednictvím georadaru „Oko“. Vědci došli k názoru, že 50 metrů vysoké stavby spojené mostem nejsou přírodního původu, a byly tedy vytvořené člověkem.

Rentgenový paprsek georadaru odhalil, že uvnitř pyramid se nacházejí místnosti oddělené chodbami. Účel staveb je však stále záhadou. Spekuluje se, že mohlo jít o astronomické observatoře nebo náboženské chrámy. Jelikož se objekty nacházejí na špatně přístupném místě a nikdo nemá chuť zafinancovat nový výzkum, své tajemství si tak ještě nějakou chvíli budou strážit.

Zdroj: Youtube

Zdroj:

www.babinet.cz, www.privet-russia.com, www.calebandlindapirtle.com, www.neveda.cz