Pythagoras byl totiž jeden z první lidí, kdo vytvořil podobný starověký "vtípek" Tušíte, o co šlo?

Historický rébus: Pochopíte, jak fungoval Pythaghorův pohár?

Pythagoras tak skutečně stál za jedním z nejznámějších starověkých žertíků. Starořecký filozof a matematik byl zjevně nadanější, než jsme si mysleli.

Ačkoliv většina z nás zná Pythagora především díky Pythagorově větě, on sám stál údajně také za Pythagorovým pohárem. Jakousi záludnou pomůckou poměrně malé velikosti, která sloužila ke vtipkování. A to po celá staletí!

Pohár je stejně geniální jako jeho stvořitel a dodnes mate lidi po celém světě. Ne každý totiž jeho význam pochopí. Za Pythagorovým pohárem stojí nejen pozoruhodná historie, ale i záludná technika, jež dala vznik jednomu z nejstarších vtipů na světě.

Pokud ano, jste dobří!

Sám o sobě není tento vynález vůbec složitý. Než se však podíváte z blízka. Na rozdíl od jiných pohárů je totiž ten Pythagorův obohacen o jakýsi sloupek. Ten je umístěn nad stopkou poháru. Dřík poháru je dutý a tak se v jeho spodní části nachází malý otvor.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Uvnitř je pak otevřená komora. I sloupek sám má ale jakýsi malý otvor. Ten údajně umožňuje průchod tekutiny mezi šálkem a středovým sloupkem. A přesně tady začíná Pythagorův smyslný důvtip.

Pokud se totiž chcete bez komplikací napít, musíte naplnit šálek až těsně pod špičku sloupce. Pokud ho zaplnite až za jeho hranici, objeví se nemilé komplikace.

Tato záhada vychází z Pascalova principu komunikujících nádob. Když se šálek naplní mimo sloupec, tekutina v něm obsažená pak putuje malým otvorem směrem vzhůru do sloupce a odtéká ven stopkou a otvorem v podstavci. Jako důsledek toho všeho je vytvořený sifon, jež rychle zapříčiní, že se celý šálek postupně vypustí.

Lajcky řečeno to znamená, že pokud šálek přeplníte, záhy přijdete o vše, co jste tam právě nalili.

Pythagoras žil v letech 570 až 495 př. n. l., a přestože se neví, kdy přesně pohár vytvořil, obecně se odhaduje polovina 6. století př. n. l.. Legenda praví, že pohár vytvořil jako trest pro ty, jež byli nenasytnými popíječi vína a své poháry rádi přeplňovali. Od toho se také odvodil druhý název "nenasytný pohár".

Měl tak být připomínkou pravidla, které známe dodnes. "Všeho s mírou". Ať už to bylo s Pythagorovým pohárem jakkoliv, je úžasnou připomínkou, že matematici nejsou jen suchaři hrající si s čísly, ale mají také skvělý smysl pro humor.

Zdroje:

www.thearchaeologist.org

en.wikipedia.org

ucscphysicsdemo.sites.ucsc.edu